Felix Decavel
Felix Decavel Banen & Salaris 17 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is het salaris in de zorg per functie (en dat moet snel omhoog)

Staking in de zorg. Het personeel in 64 ziekenhuizen over het hele land heeft het werk een dag neergelegd. Logischerwijs willen ze beloond worden voor de bewezen diensten tijdens de coronapandemie, én moet de verloning omhoog vanwege de inflatie. Maar hoeveel salaris krijgen verpleegkundigen en ander medewerkers in de zorg momenteel?

Het lijkt wel een onophoudelijke stroom van stakingen. Maar werknemers in ziekenhuizen hebben misschien wel de hardste klappen gekregen van de coronapandemie. Niet genoeg personeel, een te hoge werkdruk en een loon dat achter de rijzende energiekosten en stijgende inflatie aan hinkt. Allemaal onder levensbedreigende omstandigheden, toen niemand zich nog raad wist met het virus. Volgens de vakbonden is boter bij de vis dan ook aan de orde.

salaris, zorg, zorgmedewerkers, cao, verpleegkundige, staken
Personeel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis zit op de grond tijdens een staking. (Afbeelding: ANP)

Per 1 januari 2022 werd het minimumloon voor medewerkers van 21 jaar en ouder in de cao Ziekenhuizen verhoogd naar 13 euro bruto per uur, met de bedoeling om dit in de komende cao’s verder te verhogen in lijn met overheidsbeleid. De onderhandelaars vragen nu om een directe loonsverhoging van 10 procent voor alle 200.000 werknemers die onder de cao van de ziekenhuizen vallen. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) probeerde over de brug te komen met een loonsverhoging van tweemaal 5 procent (gespreid over dit jaar) en een verhoging van 3 procent in 2024. Niet voldoende, dus werd er gisteren weer gestaakt, nadat de cao-onderhandelingen waren vastgelopen.

Maar hoeveel salaris verdienen medewerkers in de zorg nou eigenlijk?

Het salaris van verpleegkundigen en andere medewerkers in de zorg

De minimum en maximum salarissen hieronder staan vermeld in bruto per maand en zijn gebaseerd op de huidige cao van de ziekenhuizen die nog steeds van kracht is tot er een nieuw akkoord wordt gevonden. Eventuele toeslagen zoals vakantietoeslag en eindejaarsuitkering zijn er niet bij gerekend. Dit zijn de bedragen die verpleegkundigen en andere medewerkers in de zorg maandelijks verdienen.

Functie Minimum Salaris Maximum Salaris
Huishoudelijk Medewerker
Medewerker Afwas
€ 2.028 € 2.409
Logistiek Medewerker
Keukenassistent
Farmaceutisch Medewerker
€ 2.196 € 2.690
(Medisch) Secretaresse
Medewerker Beveiliging
Laboratorium Medewerker
€ 2.477 € 2.972
Verpleegkundige Kliniek
Functielaborant
Systeem- en Netwerkbeheerder
€ 2.831 € 3.468
Verpleegkundige Acute Zorg
Operatie-assistent
Pacemaker Technicus
€ 3.546 € 4.391
Sectormanager
Klinisch Psycholoog
€ 5.245 € 6.887

Wil je ook weten hoeveel huisartsen, chirurgen en andere geneeskundigen verdienen? Check dit artikel. Of lees meer over de staking en het salaris van de buschauffeurs.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.