Felix Decavel
Felix Decavel Banen & Salaris 22 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit salaris verdienen bezorgers bij Thuisbezorgd

Na het lezen van dit artikel geef je hopelijk altijd keurig fooi. Want in tegenstelling tot de CEO die dit jaar driekwart miljoen verdient bij Thuisbezorgd, zijn de bonussen en het salaris van de bezorgers bedroevend. Al laat het bedrijf je denken van niet.

Jitse Groen kreeg van de aandeelhouders groen licht om zichzelf en de andere directieleden een loonsverhoging van 37 procent toe te kennen dit jaar. Inflatie natuurlijk. De CFO, COO en CCO moeten het stellen met 640.000 euro terwijl de topman van moederbedrijf Just Eat Take Away in 2023 maar liefst 670.000 euro krijgt voor bewezen diensten. Even kijken hoe zich dat verhoudt ten opzichte van degenen die deze diensten leveren maar geen salarisverhoging ontvingen. Integendeel.

Schijnverloning of schijnvertoning?

Ook al zijn de bezorgers geen ‘schijnzelfstandigen‘ zoals bij UberEats en vroeger Deliveroo, wordt er bij Thuisbezorgd zo dicht mogelijk tegen het minimumloon aangeleund. Maar als je solliciteert op de website, zou je denken dat het bedrijf prima betaalt. Echter zijn er meerdere addertjes onder dit zogenaamde uurloon van 18,89 euro.

Tip aan alle sollicitanten: er bestaan twee rode vlaggen in vacatureteksten (behalve de tenenkrommende termen ‘proactieve houding’ en ‘hands on mentaliteit’ uiteraard). De eerste is een ‘marktconform salaris’, waarbij geen specifiek bedrag vermeld staat. De tweede rode vlag is het artificieel opblazen van het daadwerkelijke loon met allerhande toeslagen, zonder deze met cijfers of voorwaarden aan te duiden. In het geval van Thuisbezorgd hangt de tweede vlag fier te wapperen aan het hoofdkantoor in Amsterdam.

Onrealistische targets en vage bonussen

Ten eerste is het zogenaamde uurloon van 18,89 euro niet alleen inclusief vakantietoeslag en “waarde van vakantiedagen”, maar ook inclusief het maximaal haalbare uit de “momenteel actieve bonussen” die Thuisbezorgd op elk moment kan besluiten aan te passen. Vroeger kregen bezorgers bijvoorbeeld een toeslag van 1 euro per geleverde bestelling tijdens de piekuren (die alleen in bepaalde steden gelden). Maar inmiddels zijn de vereisten voor deze bestellingsbonus onrealistisch hoog opgeschroefd.

Tegenwoordig ontvangen bezorgers een toeslag van 1,50 euro per uur als ze meer dan 2,5 bestellingen per uur afleveren. Een zo goed als altijd onhaalbaar doel omwille van de wachttijden en vele vertragingen bij restaurants. En als ze het geluk hebben 15 kilometer te moeten fietsen voor een bestelling (die ze niet zelf uitkiezen), kunnen ze sowieso fluiten naar deze bonus. Bovendien is alles sterk afhankelijk van de grootte van de stad. In Haarlem is het natuurlijk minder druk dan in Amsterdam; dus geen of lagere piekurenbonussen. Verder zijn er ook toeslagen waar jongere werknemers niet voor in aanmerking komen (zoals de stadsvergoeding).

Het salaris van bezorgers bij Thuisbezorgd

Indien bezorgers van Thuisbezorgd met een eigen fiets werken, krijgen ze wel 0,10 eurocent vergoeding per kilometer of 0,19 eurocent voor een e-bike. Maar dat blijft een – overigens doodnormale – peulenschil bovenop het karige basisuurloon. Dit is het bruto salaris van bezorgers bij Thuisbezorgd zonder eventuele ‘toeslagen’.

Leeftijd Bruto Uurloon
16 € 6,20
17 € 6,63
18 € 7,14
19 € 7,65
20 € 8,16
21+ € 11,16

Met andere woorden verdient de CEO van Just Eat Take Away om de tien minuten – ook al slapend – ongeveer evenveel als het salaris van zijn bezorgers per uur arbeid. Gelukkig mogen ze hun fooi wel helemaal zelf houden.

Check ook het salaris van piloten bij het noodlijdende Transavia. Of bekijk hoeveel de magazijniers van Albert Heijn verdienen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.