Pim Jansen
Pim Jansen Rijk en Beroemd 29 jun 2022
Leestijd: 1 minuut

Dit is allemaal afgepakt van rijke Russen sinds de oorlog in Oekraïne

De een is zijn jacht kwijt, de ander zijn complete bankrekening. Van rijke Russen wordt sinds de oorlog in Oekraïne van alles ingenomen. Nu is er voor het eerst een duidelijk overzicht, naar buiten gebracht door REPO.

Even een kort zijweggetje tussendoor: ook de McDonald’s werd afgenomen van Rusland. Maar de Rus die McDonald’s leidde, heeft de restaurantketen heropend onder een andere naam.

314 miljard euro ingenomen van rijke Russen

Westerse landen hebben al meer dan 330 miljard dollar aan financiële middelen van rijke Russen en de Russische centrale bank bevroren, sinds Russische troepen Oekraïne zijn binnengevallen. Dat is omgerekend zo’n 314 miljard euro.

28 miljard aan middelen

Dit heeft REPO, een speciale werkgroep die voor de landen aan de sancties werkt, naar buiten gebracht. Het zou gaan om 28 miljard euro aan middelen van oligarchen en 286 miljard dollar van de centrale bank in Moskou. Ook zijn er verschillende luxe jachten en andere bezittingen in beslag genomen.

REPO werd opgericht op 17 maart, drie weken na de invasie van Oekraïne, om de economische druk op Moskou op te voeren in de hoop de Russische president Vladimir Poetin ertoe te brengen de oorlog te beëindigen. In de taskforce zitten topfunctionarissen op het gebied van financiën en justitie van de Verenigde Staten, Australië, Frankrijk, Canada, Duitsland, Japan, Italië, Groot-Brittannië en de Europese Commissie.

Russische tegoeden in Nederland

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft nog niet zo lang geleden aangegeven dat er door banken in Nederland tot half juni voor 1,2 miljard euro aan Russische tegoeden was bevroren of tegengehouden. Veel rijke Russen wonen overigens in het buitenland, en hebben hun geld vaak verdeeld over verschillende buitenlandse rekeningen en investeringsprojecten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.