Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Kleding 14 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

De ruige boots van ROF vormen zich naar jouw voet én stijl

Ken jij de boots van ROF al? Handgemaakt in Zuid-Afrika, perfect voor elke gelegenheid, of je nou gaat hiken, werken, stappen, feesten of biken. Manners liep ermee in de stad, in het bos, in de sneeuw en in de regen en werd fan. Een man die met zijn tijd meegaat, mag absoluut gezien worden met deze stoere boots. Het leuke aan de ROF’s is dat ze meeveranderen met jouw stijl.

Het nieuwe merk ROF-style (2019) is opgericht door Leopold van Tuyll en Laura Struik, een Nederlands stel dat is neergestreken in hun geliefde Zuid-Afrika. ROF is een merk van schoenen met een verhaal en als zodanig volledig geworteld in de lokale community. De schoenen worden niet alleen handgemaakt door lokale vakmannen, ook voorziet het merk bij ieder verkocht paar laarzen 10 mensen in de lokale township van een maaltijd.  

Kameleon onder de schoenen

ROF’s zijn geen schoenen. En ook geen laarzen. Het zijn boots. In combinatie met je alledaagse casual outfit, tillen ze die naar een hoger plan door hun onalledaagsheid. Wat mij direct opviel, is dat de ROF-boots het ook geweldig doen onder nette kleding, zelfs onder een pak. Ze geven je stijl iets gedurfds en tevens wat verfijnds.

ruige boots, ROF, stijl, voet
(Afbeelding: Claudia Schotman) (Afbeelding: Claudia Schotman)

Ga je voor de ruigere look, geen probleem. De ROF-boots matchen perfect met je biker, outdoor of macho-uiterlijk. Zelfs aan de onverzorgde, nonchalante stijl voeg je wat toe met een paar ROF’s. Minimalistisch? Check. Met shorts en blote voeten in de ROF’s waan je je haast in de outback van het land waar ze gemaakt zijn, Zuid-Afrika.

ruige boots, ROF, stijl, voet
(Afbeelding: Claudia Schotman)

Omdat de boots niet via een geautomatiseerd productieproces gemaakt worden, zijn ze allemaal net iets anders en dus uniek. In Zuid-Afrika betekent het woord ROF ‘ruig’. Als je de boots ziet, snap je meteen waarom. Wat ze tevens bijzonder maakt, is dat ze zowel door mannen als vrouwen (onder jurkjes!) gedragen kunnen worden.

Ambachtelijk productieproces

De makers gebruiken alleen materialen die milieuvriendelijk zijn, looien het leer met organische materialen en natuurlijke looistoffen afkomstig van bomen en planten. Dit draagt op zijn beurt ook nog eens bij aan het unieke van de schoenen, want door deze natuurlijke manier van looien behoudt het leer de meeste van zijn oorspronkelijke kenmerken, en krijgt het karakter.

Ruige boots van ROF passen bij elke stijl
Ultieme vrijheid aan je voeten (Afbeelding: Claudia Schotman)

De laarzen worden vervaardigd van leer van het typische Zuid-Afrikaanse nguni-koeienras, waar de Zulu’s vroeger al schilden en rokken van maakten.

“We zijn een merk dat staat voor vrijheid en avontuur. Ongepolijste, stevige en tijdloze laarzen, handgemaakt door gepassioneerde lokale ambachtslieden”, aldus de mensen achter ROF.

De ROF-boots vormen zich naar jouw voet

Het toffe aan de laarzen is dat je er zelf ook wat voor moet doen om ze te temmen, je ze echt eigen te maken. Het inloop-proces zorgt ervoor dat ze transformeren van een ambachtelijk-product-voor-iedereen in boots die helemaal naar jouw voet gaan staan. Als je ze insmeert met het speciale leatherfood voed je niet alleen het leer, maar bescherm je de boots ook tegen de elementen.

Ruige boots van ROF passen bij elke stijl
De ambachtelijk gemaakte boots gaan naar je voet staan (Afbeelding: Claudia Schotman)

Het onderhouden van je boots is overigens ook een heel mindfulle bezigheid. Hoe vaker je ze draagt, des te unieker hun uiterlijk en hoe meer ze bij je gaan passen. En het is gewoon ook heel origineel om schoenen van zo’n nieuw merk te hebben, een stukje Zuid-Afrika aan je voeten bovendien.

Je bestelt ze hier, voor €229 euro, geen verzendkosten

Meer foto’s op de Insta 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.