Pim Jansen
Pim Jansen Geld & Carrière 8 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoe Ronald Plasterk miljoenen verdiende met mRNA-vaccins

Ronald Plasterk is sinds kort multimiljonair. In dit artikel lees je hoe hij al die miljoenen heeft verdiend, dankzij een bedrijf dat mRNA-vaccins ontwikkelt.

Voormalig politicus Ronald Plasterk is voorlopig weer even terug in Den-Haag als verkenner voor misschien wel de moeilijkste kabinetsformatie sinds de eerste Tweede Kamer-verkiezingen. Dat veel partijpunten van de grootste partij in strijd zijn met de grondwet, maakt het een helse klus om partijen dichter tot elkaar te laten komen. En dan krijgt de verkenner er niet eens voor betaald, al heeft hij dat ook niet bepaald nodig.

De carrière van Ronald Plasterk

Voor zijn politieke carrière bij de PvdA had Ronald Plasterk een wetenschappelijke carrière. Na het afronden van het gymnasium aan het Sint-Janscollege in Den Haag ging hij in 1975 biologie studeren aan de Rijksuniversiteit Leiden, waar hij in 1981 zijn doctoraalexamen cum laude behaalde.

Tevens studeerde Plasterk vanaf 1980 economie aan de Universiteit van Amsterdam, waarvan hij in 1981 de propedeuse afrondde. Hij was van 1981 tot en met 1984 onderzoeksmedewerker aan het biomedisch instituut van de Rijksuniversiteit Leiden en promoveerde hier in 1984 tot doctor in de natuurwetenschappen op een proefschrift over genetisch onderzoek naar de platworm. Hierna volgden nog allerlei banen en functies binnen de wetenschap, maar die leidden nog steeds niet tot mRNA-vaccins dan wel miljoenen.

Politieke carrière

Tegelijkertijd was de wetenschapper Ronald Plasterk ook politiek geëngageerd. Van 11 oktober 1982 tot 1 september 1984 was hij al gemeenteraadslid in Leiden voor de PvdA. In 2006 werd hij lid van de programmacommissie ten behoeve van de landelijke verkiezingen. In die rol schreef hij mee aan het verkiezingsprogramma van de PvdA.

Van 22 februari 2007 tot 23 februari 2010 was Plasterk vervolgens minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet-Balkenende IV. Een van zijn minst populaire beslissingen was het afschaffen van de basisbeurs. Zo volgde er nog een aantal (minister)functies in de Tweede Kamer, waarbij dubieuze politieke beslissingen en het verstrekken van onjuiste informatie vooral zijn blijven plakken. Uiteindelijk stapte hij in 2017 uit de politiek.

De miljoenen dankzij mRNA-vaccins

De miljoenen kwamen pas na zijn politieke carrière. In 2018 richtte Ronald Plasterk Frame Cancer Therapeutics op, een bedrijf dat zich toelegt op de ontwikkeling van een mRNA-vaccin (zelfde type als de bekende corona-vaccins) voor individuele kankerpatiënten. Dit bedrijf verkocht hij in 2022 voor 32 miljoen euro aan aan het Duitse biotechbedrijf CureVac.

Volgens KvK-gegevens was Plasterk tijdens de oprichting in 2018 de enige aandeelhouder. Maar uit een publicatie van het Financieel Dagblad blijken ook hoogleraren Bob Löwenberg en Dinko Valerio en jurist René Beukema aandelen te hebben. Hoeveel hij voor de verkoop heeft gekregen is niet bekend, maar dat het om meerdere miljoenen gaat, staat buiten kijf. Goed, tijd om te formeren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.