Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 1 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

5 potentiële rode vlaggen in een vacature om op te letten

Wanneer je hard op zoek bent naar een nieuwe baan, is het verleidelijk om op alles wat los en vast zit te reageren. Maar pas op dat je op deze manier niet terecht komt bij een baan waar je ongelukkig wordt. Deze potentiële rode vlaggen in een vacature kunnen daarop wijzen.

Het laatste wat je wilt is dat je je eigen tijd verspilt, omdat je de vacature niet genoeg bestudeerd hebt.

Rode vlaggen in vacature

Spot jij één van deze potentiële rode vlaggen? Denk dan nog eens een tweede keer na over de baan.

1. Vage functieomschrijvingen

Hoe vager de functieomschrijving is, des te harder je waarschuwingsbellen af moeten gaan. Vraag jezelf dus af na het lezen van een vacature of je een idee hebt van wat je dagelijkse werkzaamheden bij de baan zullen zijn.

Is de functieomschrijving heel vaag en heel breed? Dan weet het bedrijf zelf ook niet precies naar wie ze op zoek zijn (in andere woorden: chaos in het bedrijf) of ze zoeken naar iemand die een hele shitload aan verantwoordelijkheden op zich wil nemen.

2. Te veel vereisten

Andersom kan natuurlijk ook: dat de vacature een heel boekwerk aan vereisten op noemt. De verwachtingen van dit bedrijf zullen waarschijnlijk torenhoog zijn, ook als je eenmaal begint aan de baan.

3. What’s in it for you?

Er zou niet alleen een waslijst moeten zijn waarin het bedrijf beschrijft wat zíj nodig hebben, maar ook informatie over wat zij jou kunnen bieden. Als dat niet het geval is, is dat een duidelijke rode vlag in een vacature: het bedrijf heeft waarschijnlijk een slechte cultuur en is niet bereid in jouw ontwikkeling te investeren.

4. Gebrek aan werk-privé balans

Wanneer de vacature volstaat met termen als ‘flexibel’, ‘geen 9 tot 5-mentaliteit’, ‘stressbestendig’ en ‘snel veranderende omgeving’, is dat zeker een rode vlag. Natuurlijk zoeken bedrijven niet iemand die reikhalzend uitkijkt tot de klok vijf uur slaat en hoort een lange dag er weleens bij. Maar dit hoort wel de uitzondering en niet de regel te zijn.

5. Te mooi om waar te zijn

Bovenstaande rode vlaggen zijn potentiële rode vlaggen, omdat vacatures soms ook gewoon geschreven worden door mensen die er niet zo goed in zijn. Als het bedrijf je toch erg aanspreekt, is het dan ook jouw taak om tijdens het sollicitatiegesprek te achterhalen of het wel of niet een rode vlag is.

Maar andersom kan natuurlijk ook: dat iemand een functie in een vacature onwijs mooi kan verkopen. Gebruik dus altijd je gezonde verstand als ze je de hele wereld beloven. Is dit een gevalletje te mooi om waar te zijn?

Voordat je op een vacature reageert – of je nou één van deze rode vlaggen hebt gespot of niet – is het altijd goed om je eigen research te doen. Zoek bijvoorbeeld op LinkedIn naar (oud-)medewerkers. Hoe lang hebben ze bijvoorbeeld bij het bedrijf gewerkt? Wat voor nieuwsberichten kun je vinden? Op het internet kun je ten slotte van grotere bedrijven ook reviews vinden van oud-medewerkers.

Glassdoor

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.