Alrik de Jong
Alrik de Jong Rijk en Beroemd 2 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

Vrouwen 223 miljard euro rijker in 2024: de rijkste dames op aarde

Vrouwen zijn wereldwijd 223 miljard euro rijker geworden afgelopen jaar. Dit zijn de rijkste dames op aarde en hun vermogen in 2024.

De vrouwelijke stervelingen nemen een groeiend deel in van de lijst met wereldmiljardairs van Forbes. In 2024 zijn er 369 vrouwen onder de in totaal 2.781 miljardairs. Dat is 13,3% tegenover 12,8% in 2023, toen er 337 vrouwen op de lijst stonden. Samen zijn ze bijna 1,67 biljoen euro waard, ongeveer 223 miljard euro meer dan vorig jaar.

Vrouwelijke miljardairs 223 miljard euro rijker

Die 223 miljard euro is de gezamenlijke groei van alle vrouwelijke miljardairs op aarde. Verdiend met wapens, chocolade, parfum en dat soort handtasjesvulling dat je in de supermarkt vindt. Niet voor niets staat een erfgename van Walmart ook in de top 10.

In de echte wereld is er nog wel een olifantenpaadje te gaan, zo laat alleen het op de Pay Gap-lijst gekelderde Nederland al zien. Aan de andere kant zijn er ook steeds meer sectoren waar vrouwen meer verdienen dan mannen.

De rijkste vrouwen op aarde in 2024

De rijkste vrouw op aarde is al jaren Françoise Bettencourt Meyers, erfgename en kleindochter van L’Oréal-oprichter Eugène Schueller. De  Française blaast op dit moment zelfs haar met parfum gecamoufleerde knoflookadem in de nek van Elon Musk.

De vermogens zijn omgerekend van dollar naar euro op basis van de nieuwe geschatte inkomens van zakentijdschrift Forbes. Er is één nieuwkomer in de top 10.

1. Françoise Bettencourt Meyers

Leeftijd: 70
Vermogen: 92,4 miljard euro
Bron van inkomsten: L’Oréal

Francoise-Bettencourt-Meyers rijkste vrouwen ter wereld 2024
(Afbeelding: ANP)

Françoise Bettencourt Meyers is de enige dochter van de Franse L’Oréal-erfgename Liliane Bettencourt. Haar moeder overleed in 2017, waarna ze onder meer 26 procent van alle L’Oréal-aandelen erfde.

2. Alice Walton

Leeftijd: 74
Vermogen: 67,2 miljard euro
Bron van inkomsten: Walmart

Alice walton, rijker, miljardairs, winst
Alice Walton (Afbeelding: ANP)

De dochter van de man die de Wal in Walmart plaatste, heeft zo’n 10 procent van alle aandelen in haar bezit. In tegenstelling tot haar twee broers bekleedt Alice Walton echter geen functie bij de grootste supermarktketen ter wereld. Toch behoort ze tot de rijkste vrouwen op aarde in 2024.

3. Julia Koch

Leeftijd: 61
Vermogen: 59,7 miljard euro
Bron van inkomsten: Koch Industries

Vrouwen 223 miljard euro rijker in 2024 de rijkste dames op aarde julia koch
Julia Koch (Afbeelding: ANP / Getty)

Samen met haar drie kinderen erfde Julia Koch 42 procent van Koch Industries toen haar man in 2018 overleed. David Koch was jarenlang de grote donor en stille kracht van de republikeinse partij in de Verenigde Staten. Koch Industries heeft tentakels in alle lagen van de Amerikaanse politiek en economie en is onder meer actief in de oliesector en wapenindustrie.

4. Jacqueline Mars

Leeftijd: 84
Vermogen: 35,8 miljard euro
Bron van inkomsten: Mars

jacqueline-mars-rijkste-vrouwen-ter-wereld
Jacqueline Mars (Afbeelding: ANP)

Hoe cool is het als je de naam draagt van ‘s werelds bekendste chocoladereep. Hebben we het natuurlijk over de kleindochter van Franklin Clarence Mars, de Amerikaan die in 1911 de Mars Candy Factory opzette in Tacoma, Washington.

Inmiddels is Mars Wrigley uitgegroeid tot de grootste snoepfabriek op aarde. En daar had nummer 4 op de lijst met rijkste vrouwen op aarde ook zelf een belangrijk aandeel in. Jacqueline Mars werkte 20 jaar lang in verscheidene rollen voor het bedrijf. In 2016 ging ze met pensioen, maar de familie-dynastie leeft voort; nu zit haar zoon in de raad van bestuur.

5. MacKenzie Scott

Leeftijd: 53
Vermogen: 33,1 miljard euro
Bron van inkomsten: Amazon / Boeken

MacKenzie Scott, Jeff Bezos, rijkste vrouwen ter wereld (1)
Jeff Bezos en MacKenzie Scott nog vóór de duurste scheiding ooit (Afbeelding: ANP)

MacKenzie Scott was van 1993 tot 2019 getrouwd met Amazon-CEO Jeff Bezos. Gevierd schrijfster en als accountant een van de eerste werknemers van Amazon. Maar pas sinds de scheiding behoort ze tot de rijkste vrouwen ter wereld. De scheiding kostte Jeff Bezos omgerekend 35,3 miljard euro.

Het totaalvermogen van MacKenzie Scott wordt nu geschat op omgerekend 33,1 miljard dollar. Dat had veel hoger kunnen zijn, ware het niet dat ze veel meer aan goede doelen doneert dan haar ex.

6. Savitri Jindal

Leeftijd: 53
Vermogen: 31,1 miljard euro
Bron van inkomsten: Staal

We sluiten af met een vrouw van staal, de enige nieuwkomer in de top 10. Savitri Jindal is voorzitter van Jindal Group en weduwe van oprichter Om Prakash Jindal. Het door haar echtgenoot opgezette mega-staalbedrijf is ook actief in elektriciteit, cement en infrastructuur.

Nadat haar man in 2015 crashte in zijn helikopter werden de bedrijven van de groep verdeeld onder haar vier zoons, die ze nu onafhankelijk leiden. Uiteraard erfde de rijkste vrouw van India zelf ook een duizelingwekkend vermogen. Vorig jaar stond Savitri Jindal nog op plek 12, maar door stijgende aandelenkoersen is ze de top 10 rijkste vrouwen op aarde binnengedrongen.

Forbes Richest Women 2024

Bekijk de volledige lijst met rijkste vrouwen op aarde in 2024 op de website van Forbes.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.