Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Gadgets 8 jun 2024
Leestijd: 5 minuten

Review: drie totaal verschillende oordopjes van topkwaliteit

Gastschrijver en inmiddels beroepsreviewer Maarten testte voor Manners drie verschillende oordopjes van topkwaliteit.

De variëteit aan draadloze oordopjes is tegenwoordig immens, van spotgoedkoop tot peperduur. Het is bijna niet meer voor te stellen dat ze vroeger niet eens bestonden! Tegelijk maakt dat het ook lastig om te kiezen, want welke moet je nou hebben? Manners test drie merken die elk een andere aanpak hebben. Ze scoren allemaal hoog, maar om verschillende redenen. Zo kun jij kiezen welke het beste bij jouw lifestyle past. 

Getest: draadloze oordopjes van topkwaliteit

Persoonlijk vind ik het belangrijk dat mijn draadloze oordopjes goed geluid leveren en moeiteloos functioneren. Het is een vereiste dat ze makkelijk verbinden met je apparaten, eenvoudig te bedienen zijn en een goede batterijduur hebben. Ook moeten ze tegen een stootje kunnen, spatwaterdicht zijn en lekker zitten. Ook kijk ik naar de kwaliteit van telefoongesprekken. We analyseren de sterke punten van de Denon PerL Pro, de Teufel REAL BLUE TWS 3 en de Shokz OpenRun Pro. 

Denon PerL Pro: gepersonaliseerd optimaal geluid

Dankzij de unieke Masimo Adaptive Acoustic Technology voelt het alsof de muziek speciaal op mijn oren is afgestemd. Deze oordopjes meten niet alleen het buitenoor, maar ook het midden- en binnenoor, en stellen vervolgens met behulp van AI een gepersonaliseerd geluidsprofiel samen. Dat resulteert in een geluidservaring die ongeëvenaarde diepte, detail en helderheid biedt. Hoe dit klinkt? Honingzoete tonen. Ultiem diep geluid. Krachtige, diepe bassen, alsof je midden in de studio zit. Het is alsof ik de muziek die ik daarvoor op andere oordopjes al had beluisterd, nu voor het eerst opnieuw hoor, met hele fijne details die me eerder niet op waren gevallen. 

Getest: Drie zeer verschillende oordopjes van topkwaliteit
Spectaculaire gepersonaliseerde geluidskwaliteit (Afbeelding: Denon)

Het doosje is stevig, overleeft meerdere vallen op verschillende oppervlakken en levert een 24 uur lange batterijduur aan de dopjes. Telefoneren gaat ook goed, beter dan ik gewend ben van eerdere oordopjes van andere merken, vooral buiten merk ik verschil. Qua waterdichtheid zitten ze op IPX4, dat blijkt voldoende tijdens de tests. Ik heb iets meer moeite om de dopjes goed in mijn oren te stoppen dan met andere modellen, het is even wennen denk ik, maar als ze eenmaal goed zitten, zit het ook echt heel fijn en levert het een diepe onderdompeling in de muziek op. Ook de bediening op de oordoppen werkt goed. Het koppelen met apparaten gaat zeer snel en makkelijk en goed. Denon biedt ook goedkopere oordopjes aan (de PerL) maar die heb ik niet getest. 

Denon PerL en PerL Pro zijn verkrijgbaar voor respectievelijk €199 en €349.

Teufel REAL BLUE TWS 3: betaalbare allrounder stelt niet teleur

Ze gaan opvallend makkelijk mijn oren in en blijven vervolgens uitstekend zitten. Een groot pluspunt, ze zijn geen enkele keer uit mijn oren gevallen. Ik test de mintgroene versie, een leuke afwisseling, deze frisse kleur. Het doosje is stevig, goed van vorm, niet te groot en scharniert fijn. Ik laat hem een aantal keer expres vallen, op houten en stenen vloeren: hij gaat niet kapot. Tijdens de testperiode kreeg ik altijd perfect stereogeluid uit beide dopjes. Bij eerdere versies werkte soms een van de dopjes niet. Dat probleem is bij deze versie opgelost en er is nog meer verbeterd. De batterijduur van oortjes + doosje is lang: 21 uur mét ANC en zelfs 37 uur zonder ANC dankzij de oplaadcase die de oortjes lekker snel oplaadt. Dat is meer dan genoeg voor mij, ik heb er tijdens een lange reisdag maximaal gebruik van kunnen krijgen en de batterij was nog steeds lang niet op. 

Getest: Drie zeer verschillende oordopjes van topkwaliteit
Goede allrounder voor goede prijs (Afbeelding: Teufel)

Het geluid is, zoals altijd bij Teufel, bovengemiddeld goed, voor deze prijsklasse zelfs indrukwekkend. De hoge tonen zijn helder en gedetailleerd, de middentonen warm en vol, en de bassen krachtig en diep. De oordopjes bieden – evenals de vorige generatie – hybride Active Noise Cancelling (ANC) om omgevingsgeluiden effectief te onderdrukken. De ANC presteert technisch goed en in samenhang met een goede afsluiting van mijn gehoorgang leidt dat tot een goed resultaat. Ik kan eigenlijk geen minpunten verzinnen. 

De Teufel REAL BLUE TWS 3 verkrijgbaar in Night Black, Pure White, Steel Blue en Misty Green voor €149,99. 

Shokz: laat je oren open dankzij Open-ear bone conduction

Omdat de Shokz OpenRun Pro niet in je oren zitten, maar het geluid overbrengen via bone conduction (botgeleiding) is dit echt iets heel anders dan de vertrouwde dopjes die je in je oren stopt. Shokz OpenRun Pro is bij uitstek geschikt als je muziek wil luisteren of bellen terwijl je deelneemt aan het verkeer. Hardlopen, fietsen, wandelen met muziek op wordt zo een stuk veiliger, want je oren zijn vrij. Met enig ongeloof doe ik de Shokz om, maar dan gaat er een wereld voor me open. Binnen een seconde heb ik verbinding met mijn telefoon en de zeer stabiele Bluetooth-verbinding dompelt me onder in een geweldige geluidsbeleving. 

Getest: Drie zeer verschillende oordopjes van topkwaliteit
Eye-opener of moet ik zeggen ear-opener? (Afbeelding: Shokz)

Het is heel even wennen om een beugel achter mijn hoofd te hebben en als ik op mijn rug ga liggen, is het minder prettig dan losse dopjes. Maar je gebruikt je Shokz juist als je buiten bent, meestal in beweging bovendien. En in die situaties zijn ze perfect. Ik test ze met hardlopen en dat gaat super. De verbinding is heel stabiel en het geluid is echt goed. Ik hoor alles om me heen en dat is eerst even wennen, maar dan realiseer ik me hoe weinig ik eigenlijk meekrijg met gewone oordoppen. In een vliegtuig of trein is het fijn om helemaal afgesloten te zijn van je omgeving, maar in het verkeer kies ik voortaan toch voor de Shokz OpenRun Pro. 

Bovendien zitten ze gewoon heel lekker, ik vergeet geregeld dat ik ze op heb, zo ben ik er een keer per ongeluk mee onder de douche gestapt. Dat is niet de bedoeling, want hij is spuitwaterdicht (IP55), maar hij overleefde het gelukkig wel. Sinds kort heeft Shokz overigens ook een product voor in het zwembad, daar ben ik ook wel benieuwd naar. Het geluid is goed, mooi, helder en diep, ook de bas. Omdat je niet totaal afgesloten bent van de buitenwereld, is de ervaring wel anders dan met de vorige twee oordoppen, maar dat is logisch. De batterij houdt het 10 uur vol, je krijgt er een speciaal magnetisch oplaadkabeltje bij om mee op te laden en een speciaal opbergetui. 

De Shokz OpenRun Pro is verkrijgbaar in zwart, blauw, beige en roze en kost €189,95

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.