Tessa Ham
Tessa Ham Investeren & Beleggen 29 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

10 jaar terug in Bitcoin of Tesla geïnvesteerd? Dan is dit je rendement

Financieel presentator Jon Erlichman zet op Twitter het rendement van populaire beleggingen op een rij als je tien jaar geleden was ingestapt. Hij noemt onder meer Bitcoin, Tesla, Netflix en Microsoft.

Het is makkelijk om te denken ‘had ik maar…’ bij het zoveelste succesverhaal van iemand die in Bitcoin of Tesla heeft geïnvesteerd. En eerlijk is eerlijk: als we zien hoeveel rendement we hadden gehad als we tien jaar geleden dit soort beleggingen hadden gedaan, moeten we ook even slikken.

We zetten de rendementen van onder meer Bitcoin, Tesla, Amazon en Apple op een rij, en geven je er ook een gratis wijze les bij.

Rendement na tien jaar van populaire beleggingen

Jon Erlichman is presentator bij BNN Bloomberg, Canada’s Business News Network. Op Twitter zette hij de populairste beleggingen van de afgelopen tijd op een rij: zoveel rendement zou je nu hebben gehad als je tien jaar geleden was ingestapt.

Hij behandelt niet alleen aandelen als Tesla en Amazon, maar ook cryptomunt Bitcoin. Laatstgenoemde is natuurlijk de grote winnaar. Grote verrassing in de lijst van Erlichman is Domino’s Pizza. Daar hoor je relatief weinig over, maar het Amerikaanse pizzabedrijf is nummer drie in het lijstje van Erlichman.

Genoeg gepraat, wat zijn nou precies de rendementen?

  • Bitcoin: +205.874%
  • Tesla: +11.661%
  • Domino’s Pizza: +1.834%
  • Amazon: +1.770%
  • Netflix: +1.327%
  • Apple: +1.040%
  • Microsoft: +976%

Op zoek naar het nieuwe Tesla of Bitcoin

Als je nu een (duur) aandeel koopt van deze bedrijven, hoeft dat helemaal niet te betekenen dat je over tien jaar weer zo’n goed rendement hebt. Het zou bijvoorbeeld zomaar kunnen dat Netflix juist instort door de opkomende populariteit van allerlei nieuwe streamingdiensten of andere technologieën.

Eigenlijk zou je de nieuwe Tesla, Bitcoin of Apple willen vinden en daarin investeren, maar niemand heeft natuurlijk een glazen bol. De kans dat je investeert in een aandeel dat juist gaat dalen, is veel groter.

Wijze les van Warren Buffet

Wanneer je jouw geld echt voor je aan het werk wil zetten, is een fonds of ETF een beter idee. Dit is een mandje aan beleggingen, waarmee je in één klap in honderden of zelfs duizenden aandelen belegt. Zeker een fonds zoals de S&P 500 of de AEX, omdat als het goed is de economie alleen maar vooruit zal gaan.

Zelfs Warren Buffett, ‘s werelds bekendste belegger, is het met ons eens en raadt de gemiddelde belegger aan om in een fonds of ETF te beleggen. Wat ons betreft is een weloverwogen belegging en een stabiel rendement een veel betere keus dan ‘maar hopen dat het bedrijf ooit zo groot gaat worden als Tesla’.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.