Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 22 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Uitspraak rechtszaak Ana de Armas laat Hollywood op eieren lopen

Een aardbeving in Hollywood. Door een grote rechtszaak rond Ana de Armas, davert de Amerikaanse filmindustrie momenteel op haar grondvesten. Desondanks speelde de steractrice niet eens mee in Yesterday, de film die aan de oorzaak ligt van alle heisa.

Kort samengevat, in Yesterday volgen we de muzikale carrière van een man die plots ontwaakt in een alternatief universum waarin niemand ooit van The Beatles gehoord heeft. Hij ruikt een kans en besluit om zelf de nummers van de Fab Four op de John Lennon-loze wereld los te laten, onder zijn eigen naam natuurlijk.

Kijk eens wie daar rond de tweede minuut van de trailer hierboven een serenade krijgt toegezongen: Ana de Armas. Alleen verschijnt de Cubaans-Spaanse Bondgirl en Blonde-actrice uiteindelijk niet in de finale versie van de film. En dat was niet naar de zin van twee van haar fans.

Rechtszaak tegen Universal om geknipte scène

Kleine rol of niet, de ster van Ana de Armas lijkt steeds grotere hoogtes te bereiken. Twee verongelijkte fans van de actrice konden het niet verkroppen dat Universal op het laatst had besloten haar (enige) serenade-scène in Yesterday te schrappen. Het duo spande daarop een rechtszaak aan tegen de Hollywoodstudio en inmiddels heeft een rechter in hun voordeel beslist. Volgens de rechtbank is er wel degelijk sprake van misleidende reclame.

“Universal heeft gelijk dat trailers enige creativiteit en redactionele discretie inhouden. Maar deze creativiteit weegt niet op tegen het commerciële karakter van een trailer. In wezen is een trailer een reclame die is bedoeld om een film te verkopen door de consument een voorproefje te geven”, luidt het duidelijk in de uitspraak van de rechter.

ana de armas, bondgirl, yesterday, universal, aangeklaagd
De verwijderde scène (Afbeelding: Universal)

Advocaten van Universal redevoerden dat trailers niet commercieel maar artistiek van aard zijn en dat deze rechtszaak de aanleiding zou kunnen geven voor een litanie aan aanklachten van ontevreden kijkers. De rechter was allerminst overtuigd. Hij verduidelijkte dat de uitspraak van het hof alleen beperkt blijft tot omstandigheden waarin een trailer reclame maakt voor een acteur die uiteindelijk niet in de film voorkomt. Zoals in het geval van Yesterday, waar het “aannemelijk” was dat Ana de Armas een rol zou spelen in de film op basis van de trailer.

Gevolgen van rechtszaak rond Ana de Armas

Toen de aanklagers elk 3,99 dollar betaalden om Yesterday te huren op Amazon Prime, waren ze teleurgesteld dat ze Ana de Armas niet in de film zagen ondanks de trailer, niet wetende dat de actrice uit de film was geknipt. De twee mannen eisen minstens 5 miljoen dollar van Universal, namens henzelf en andere getroffen consumenten. De rechter beslist op een latere datum over de grootte van het verschuldigde bedrag. Maar in ieder geval legt de uitspraak een bommetje onder Hollywood.

Vaak worden trailers gemonteerd voor het eindproduct klaar is. In de maanden tussen de trailer en de release kunnen filmmakers of studio’s nieuwe creatieve beslissingen nemen, waaronder het schrappen van rollen en scènes. Met deze nieuwe regeling zal de filmindustrie hier extra voorzichtig mee moeten zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.