Dit is de nieuwe prijs van bier en bitterballen, blijkt uit ING-rapport
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2FDit-is-de-nieuwe-prijs-van-bier-en-bitterballen-blijkt-uit-ING-rapport.jpg)
Deze week bracht ING een rapport uit waaruit blijkt dat de horecaprijzen opnieuw stijgen. In 2025 moeten we rekening houden met een gemiddelde prijsstijging van 5 procent. Wat dat concreet betekent? We rekenen het voor je uit aan de hand van een klassieke bestelling: bier en bitterballen.
De stijging komt niet uit de lucht vallen. Voedsel wordt duurder, personeelskosten lopen op en veel horecazaken kampen met hoge energielasten. Hoewel ondernemers vaak een deel van die extra kosten zelf opvangen, ontkomen ze er niet aan om hun menukaart weer iets duurder te maken.
Horecaprijzen stijgen harder dan inflatie
Dat de prijzen stijgen, zal de vaste terrasbezoeker niet ontgaan zijn. De afgelopen jaren zijn de horecaprijzen al flink toegenomen. De verwachte stijging van 5 procent in 2025 is weliswaar iets lager dan voorgaande jaren, maar nog steeds boven de verwachte inflatie.
Op het terras een biertje en een portie bitterballen bestellen, wordt in ieder geval dus weer duurder. Hoeveel precies? Dat is natuurlijk afhankelijk van de locatie, type kroeg en het biertje dat je bestelt. Om toch een idee te krijgen van de prijsstelling, hebben we hieronder een inschatting gemaakt van een gemiddeld biertje en een portie bitterballen.
Product | Huidige prijs | + 5% stijging | Nieuwe prijs |
---|---|---|---|
Biertje (25–30 cl) | €3,50 – €4,00 | +€0,18 – €0,20 | €3,68 – €4,20 |
4 biertjes | €14,00 – €16,00 | +€0,70 – €0,80 | €14,72 – €16,80 |
Portie bitterballen | €5,50 – €7,00 | +€0,28 – €0,35 | €5,78 – €7,35 |
Bier + bitterballen voor 4 personen | €19,50 – €23,00 | +€0,98 – €1,15 | €20,48 – €24,15 |
Zoveel betaal je in 2025 meer voor bier en bitterballen
Ga je met drie vrienden een biertje drinken en bestel je daar een portie bitterballen bij? Dan ben je in 2025 gemiddeld een euro meer kwijt dan een jaar geleden. Let op, dat is wel op basis van de gemiddelde prijzen. Pak je een speciaalbiertje en luxe bitterballen op een terras in Amsterdam? Dan kan de rekening zo nog eens 1 à 2 euro hoger uitvallen.
Vervelend voor je portemonnee, maar de échte verliezer staat aan de andere kant van de bar. Veel horecaondernemers kunnen deze kostenstijging niet volledig doorberekenen aan de klant, waardoor de marges nog verder onder druk komen te staan. ING verwacht dan ook dat veel horecabedrijven het einde van dit jaar niet gaan halen.
Het ING-rapport gaat verder dan alleen de stijgende prijzen. Er zijn ook enkele lichtpuntjes, al zijn ze schaars. Meer daarover lees je hier, inclusief tips voor waar je nog terechtkunt voor een betaalbaar biertje.