Martin de Coninck
Martin de Coninck Disney+ 11 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

5 redenen om Predator-prequel Prey op Disney+ te kijken

Disney+ heeft vorige week Prey aan de Streamingdienst toegevoegd. Deze prequel is een heerlijke toevoeging aan de Predator-franchise. Vijf redenen waarom je deze horror- en sciencefictionfilm moet kijken.

In de hoogtijdagen van de macho-actiefilms eind jaren 80 werd de sciencefiction-actiefilm Predator (1987) uitgebracht. Arnold Schwarzenegger, in z’n absolute prime, speelt kolonel Dutch in een van z’n beste optredens ooit. De Predator-films die daarna verschenen, werden met wisselend succes ontvangen.

Predator-film Prey is een must-see op Disney+

De nieuwste film uit de franchise, Prey, is zeer positief ontvangen. Het gaat om een prequel die zich 300 jaar terug in de tijd afspeelt in de kringen van een Comanche-indianenstam.

De film is het niet vertelde verhaal over een jonge vrouw, die een zeer bekwame Comanche-krijger is. Ze achtervolgt en confronteert haar prooi, die een hoogontwikkeld en buitenaards roofdier (predator) blijkt te zijn met een technisch geavanceerd arsenaal.

1. Geen geweren, maar speren in Prey

In de originele Predator-film werden hele stukken regenwoud aan flarden geschoten met machinegeweren. Prey speelt zich 300 jaar daarvoor af, toen ze nog elkaar nog voornamelijk met speren en bijlen te lijf gingen. Geweren bestonden wel, maar die moest je nog zelf laden met buskruit en kogel. Verwacht dus lekker veel gore en close combat-actie.

2. Dan Trachtenberg

Prey is geregisseerd door Dan Trachtenberg, die ook verantwoordelijk was voor 10 Cloverfield Lane en de ijzersterke aflevering Playtest van Black Mirror. Trachtenberg weet als geen ander hoe hij de kijker op het puntje van de stoel moet krijgen. Resultaat: een zenuwslopende achtbaanrit die tot het eind blijft boeien. Kenners zien zijn handtekening terug in de film.

3. Prachtige natuurshots

Driehonderd jaar geleden was onze planeet nog beeldschoon en dat zie je terug in Prey. Het verhaal neemt je mee langs adembenemende bossen, valleien en andere magische plekken.

naru, amber midthunder, prey, film, disney plus, redenen om te kijken, natuur, predator
Amber Midthunder als Naru (Afbeelding: Disney+)

4. Comanche-strijders

Als ze de Predator eenmaal in het vizier hebben, opent de Comanche-stam de jacht op dit buitenaards gespuis. Maar wie jaagt er nou eigenlijk op wie? Hoe dan ook, de Comanche-strijders deinzen nergens voor terug en gaan vol overgave de strijd aan, soms slechts gewapend met pijl en boog.

5. Recensies zijn behoorlijk positief

Inmiddels is Prey alweer het vijfde deel in de franchise (Alien vs. Predator niet meegerekend). Zoals wel vaker het geval is bij dit soort, toch wel uitgemolken franchises, wordt de kwaliteit er met elke nieuwe film niet beter op. Maar Prey is wat dat betreft een positieve uitzondering. De film wordt goed beoordeeld en scoort tot nu toe een ruime 7 op IMDb. Op Rotten Tomatoes scoort de film met 92% op de Tomatmeter en een 78% procent Audience scoort nog veel hoger.

prey, prequel predator, film, disney plus, redenen om te kijken
Gaan we Arnie ooit weer terug zien in de franchise?

De aftiteling hint trouwens op nog meer nieuwe Predator-films. Laten we hopen dat ze Arnold Schwarzenegger nog een keer strikken. Puur voor de nostalgie. Alle oude films stream je overigens ook op Disney+.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.