Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 23 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Moeite met presenteren? Deze AI-hulp van Microsoft geeft feedback

Microsoft PowerPoint heeft een ingebouwde functie waarmee je hardop je presentatie kunt oefenen. AI (kunstmatige intelligentie) geeft je dan feedback op het presenteren, door onder andere op je ‘uhm’s’ te wijzen.

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Het is misschien wel de beste tip als het aankomt op presenteren. Of dat nou voor een daadwerkelijke presentatie, een speech of voor een sollicitatiegesprek is. Het oefenen is vooral waardevol als je daarbij ook nog eens feedback krijgt.

Dat oefenen jou gaat helpen mag duidelijk zijn. Toch doen we het vaak amper. Zeker voor andere mensen: het blijft ongemakkelijk om je presentatie voor je partner, huisgenoot, moeder of vriend(in) te oefenen.

AI-hulp als coach bij het presenteren

Microsoft PowerPoint heeft de oplossing: een AI-hulp die jou de feedback geeft die je liever niet van je moeder wil horen. De feature is al een tijdje beschikbaar in de webversie van PowerPoint, maar is nu ook te gebruiken op de applicaties op je computer en telefoon.

De PowerPoint Presenter Coach luistert naar je, terwijl je de presentatie hardop oefent. Kunstmatige intelligentie analyseert wat je zegt en waarschuwt je als je te snel of juist te langzaam praat. Ook geeft de AI aan wanneer je woorden als ‘uhm’ zegt, zodat je doorkrijgt hoe vaak je die gebruikt.

Je ziet deze opmerkingen rechts onderin je scherm terwijl je aan het oefenen bent, maar aan het einde zie je ook een klein rapport. Hierin is één oogopslag te zien waarin je je nog moet verbeteren.

Kunstmatige intelligentie (AI) analyseert ook lichaamstaal

Microsoft rolt nog een nieuwe functie binnen de Presenter Coach uit. De coach kijkt nu ook naar je lichaamstaal. De manier waarop je jouw verhaal brengt is namelijk even belangrijk als de inhoud daarvan. Daarom kijkt de AI ook of het ‘publiek’ duidelijk je gezicht kan zien, of je jouw blik op het publiek blijft richten en of je zorgt voor voldoende afstand tussen jou en het publiek (in dit geval de camera).

DutchCowboys

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.