Noah Korevaar
Noah Korevaar Kunst & Fotografie 29 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Peperdure Pokémon-kaarten zetten Van Gogh-museum op stelten

Hoe krijg je ook de nieuwe generaties de musea in? Het Van Gogh Museum gaat voor goud door samen te werken met de grootste franchise ter wereld: Pokémon. Dat levert helaas door scalpers behoorlijke chaos op.

Het klinkt als een absurde crossover, zeker gezien het hyper-commerciële karakter van de kleurrijke wezentjes. Dat laatste heeft het Nederlandse museum dan ook wellicht enigszins onderschat.

Van Gogh Museum x Pokémon

Scalpers zijn namelijk massaal afgereisd naar het Van Gogh Museum in Amsterdam. Niet om de expositie te bezoeken, waar je Pokémon kunt bewonderen alsof Vincent van Gogh ze heeft geschilderd, maar om de bijbehorende giftshop te plunderen.

Van Gogh Museum Amsterdam Pokémon scalpers
(Afbeelding: The Pokemon Company)

Pokémon-merch en in het bijzonder Pokémon-kaarten kunnen namelijk vrijwel letterlijk goud waard zijn. De zeldzamere stukjes karton gingen de afgelopen jaren voor tienduizenden of soms zelfs tonnen over de digitale toonbank. De duurste kaart ooit, toevallig een zeldzame Pikachu, werd voor bijna 5 miljoen dollar door Logal Paul gekocht.

Scalpers plunderen merch

Een grote factor in die absurde bedragen is hoe zeldzaam het kaartje in kwestie is. Voorbeeldje: onlangs hadden zoveel fans interesse in nieuwe Pokémon-skateboards van 120 dollar, dat ze al snel verkocht werden voor 20.000 dollar. Ja, men gaat erg ver voor de franchise.

En gezien de Van Gogh-expositie gepaard gaat met exclusieve kaarten, is een bezoekje aan het museum dan ook een no-brainer voor handelaars, en dan krijg je dit soort taferelen:

De eerste paar dagen werd de duidelijk totaal onvoorbereide gift shop overspoeld door een lawaaierige groep bezoekers, waaronder fervente scalpers die zoveel mogelijk proberen te kopen, om de merch in kwestie ongetwijfeld meteen op eBay te gooien. Met een flinke markup, uiteraard.

Pikachu voor 700 dollar op eBay

En ja hoor, de ‘door van Gogh geschilderde’ Pikachu-kaart wordt al door vele verkopers aangeboden op eBay, met prijskaartjes die oplopen tot wel 700 dollar. Dat zijn dan misschien gestoorde bedragen, maar de kans dat de trading card in de toekomst daadwerkelijk fors meer waard is dan wat je museumticket kostte, is groor. Een groot aantal van de meest waardevolle Pokémon-kaarten aller tijden komen voort uit dit soort samenwerkingen.

Van Gogh Museum Amsterdam Pokémon scalpers
(Afbeelding: The Pokemon Company)

Geen trek in die handel maar wel interesse in de expositie? Die loopt nog tot 7 januari, dus je kunt ongetwijfeld ergens in de komende maanden in alle rust een kijkje gaan nemen, als de initiële gekte weer voorbij is en scalpers de pret niet meer verpesten. De expositie bestaat uit zes schilderijen, die Pokémon dus in Van Gogh-stijl vereeuwigen. Prachtig.

Van Gogh Museum Amsterdam Pokémon scalpers
(Afbeelding: The Pokemon Company)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.