Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 3 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

De coolste platenspeler van de jaren tachtig is terug

Audio-Technica viert zijn verjaardag door één van de coolste platenspelers uit de jaren tachtig terug te brengen: de Sound Burger, een draagbare platenspeler.

Gadgets zijn anno 2022 behoorlijk saai geworden. Neem bijvoorbeeld smartphones: elke nieuwe iPhone lijkt op de vorige. Sure, onder de motorkap vindt er nog innovatie plaats, maar wat het uiterlijk van telefoons betreft is het allemaal niet zo spannend meer. De vormfactor is wel uitgespeeld, tot we echt in de wereld van opvouwbare smartphones kunnen gaan duiken.

Audio-Technica Sound Burger

De wereld van tech zag er compleet anders uit in de jaren tachtig. Men deinsde niet terug voor knotsgekke kleuren en er werd volop geëxperimenteerd. Een iconisch voorbeeld daarvan is de Mister Disc van Audio-Technica, uit 1983, ook wel bekend als de Sound Burger.

Een soort Sony Walkman, maar dan voor langspeelplaten. LP’s dus. De gadget werkte op batterijen en was portable genoeg om ‘m mee te nemen naar een andere kamer. Opeens kon je een plaat meenemen uit de huiskamer, en verder luisteren op je slaapkamer. Koptelefoon inpluggen, en gaan.

Verjaardagscadeautje met moderne upgrades

Praktisch of niet, het levert een iconisch design op. Jaren tachtig tot de max, maar toch komt de Sound Burger terug dit jaar. Audio-Technica viert zijn zestigste verjaardag namelijk met een nieuwe versie van de draagbare platenspeler. De nieuwe Soundburger heet officieel de AT-SB2022, en is voorzien van een aantal moderne upgrades.

AT-SB2022 De coolste platenspeler van de jaren tachtig is terug Audio-Technica Sound Burger
🎼 (Afbeelding: Audio-Technica)

Het ontwerp is gelukkig vrijwel identiek aan dat van het origineel. Via een 3.5mm-jack kun je analoog naar je platen luisteren, maar de nieuwe Sound Burger kent ook een aantal moderne trucjes. Zo is de verjaardagseditie van de platenspeler voorzien van Bluetooth. Draadloos naar muziek luisteren is dus ook een optie.

Je kunt ‘m meenemen naar een vriend of naar het park, waar je vervolgens twaalf uur lang naar muziek kunt luisteren. Neem een Bluetooth-speaker mee en je hebt een feestje, waar je maar wilt. Mits je dat aandurft, want je plaat wordt dus niet beschermd door een stofkap, en vinyl is pittig prijzig tegenwoordig.

AT-SB2022 De coolste platenspeler van de jaren tachtig is terug Audio-Technica Sound Burger
🎼 (Afbeelding: Audio-Technica)

Beperkte oplage en prijskaartje

Accu leeg? Dan laad je de AT-SB2022 weer op middels USB-C. Geen gekloot met batterijen dus. Het is immers 2022. Audio-Technica brengt de Sound Burger enkel terug in het rood, en in een oplage van slechts zevenduizend exemplaren. Het prijskaartje valt met 199 dollar enigszins mee, maar gezien de huidige populariteit van vinyl betekent dat ook dat het hebbeding waarschijnlijk binnen no time uitverkocht zal zijn.

Audio-Technica zegt helaas geen plannen te hebben voor een bredere lancering. Het blijft voorlopig bij een uitstapje tere ere van de zestigste verjaardag van het Japanse merk. Wie weet brengen de uiteindelijke verkoopcijfers de audiogigant op andere gedachten.

In de tussentijd smullen wij nog even van de onderstaande originele advertentie uit de jaren tachtig, of check de officiële productpagina van de platenspeler.

8 legendarische LP’s die niet bij je platenspeler mogen ontbreken

AT-SB2022 De coolste platenspeler van de jaren tachtig is terug Audio-Technica Sound Burger
🎼 (Afbeelding: Audio-Technica)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.