Coen Grutters
Coen Grutters Auto's & Motoren 6 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Oud-personeel Tesla en SpaceX bouwt veelbelovende elektrische camper

Stel dat je al een Tesla op de oprit hebt, maar ‘s zomers nog wel in Frankrijk op de camping wil staan. Dan is deze elektrische camper – ontwikkeld door oud-personeel van Tesla en SpaceX – wellicht iets voor jou. Zorg wel dat je portemonnee goed gevuld is.

De fabrikant van de camper, Grounded, is pas enkele maanden oud. De man achter de start-up is Sam Shapiro, oud-werknemer van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk. Terwijl hij op eigen houtje maandenlang door de Verenigde Staten reisde, ontstond het idee om samen een elektrische camper te bouwen. Daarvoor trommelde hij onder meer ex-werknemers van Tesla op.

Ontwikkeld door oud-personeel Tesla en SpaceX

Gezien de rijkelijke cv’s van het personeel, zou je misschien verwachten dat de elektrotechniek binnenshuis wordt ontwikkeld. Dat is echter niet het geval. De elektrische camper is gebaseerd op de EV-variant van de welbekende Ford Transit, de E-Transit. Het grote nadeel is dat deze camper als EV een range heeft van slechts 174 kilometer. Dat worden dus geen grote ontdekkingstochten ver buiten de bewoonde wereld.

elektrische camper tesla spacex grounded g1 2
(Afbeelding: Grounded)

Alle aandacht van het personeel ging uit naar de ombouw van de interieurruimte en het ontwikkelen van een app. Zoals het een echte camper betaamt, vind je aan boord een queen size-bed, toilet en uitschuiftafel om de piepers aan te schillen. Het interieur is modulair, dus als jij liever een andere indeling hebt, dan wil Grouded met alle liefde de camper naar jouw smaak helpen inrichten. Als EV biedt de elektrische camper ook nog een aantal extra’s. Zo liggen er zonnepanelen op het dak, waarmee de accu deels kan worden geladen.

Wat kost deze elektrische camper?

Hoewel het bedrijf achter de G1 kersvers is, verwacht Shapiro de eerste drie exemplaren binnen enkele weken uit te leveren aan een Californisch verhuurbedrijf. Grounded wil de campers ook aan particulieren leveren en zelfs leasen, al moet er wel een aardige som geld voor worden betaald.

De elektrische camper van Grounded leasen kost je een hartverzakkende 2.300 dollar (2.100 euro) per maand. Daarbij is een vereiste dat je hem minimaal een jaar huurt. Dan ben je de Franse camping al lang zat. Wil je de elektrische camper op je naam hebben staan, dan kost je dat omgerekend zo’n 115.000 euro. Dat is echter nog altijd minder dan deze high-end caravan voor elektrische auto’s.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.