Alrik de Jong
Alrik de Jong Stijl 3 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

De Pantone-kleur van 2023 danken we aan een luis en Jared Leto

Zoals ieder jaar heeft Pantone weer de kleur van het jaar gekozen. In 2023 is dat Viva Magenta 18-1750. Dat is een in de natuur gewortelde tint die afstamt van rood en levendigheid en kracht uitstraalt. Dankjewel schildluis én Jared Leto, die al op de trend vooruit liep in een Gucci-pak.

Pantone is het leidende instituut dat kleurcoderingen publiceert. De trendkleur van het jaar wordt door het bedrijf ieder jaar bepaald op trends in verschillende branches, waaronder interieur en mode. Vorig jaar was er een primeur en werd er met Veri Peri 17-3938 een geheel nieuwe kleurcode ontwikkeld, een type blauw waar je gelukkig van wordt.

De kleur van 2023: PANTONE Viva Magenta 18-1750

Nu dus een type rood, dat naast levendigheid en kracht nog veel meer in zich heeft. Zo is Viva Magenta 18-1750 volgens Pantone ook moedig en onbevreesd. “Een pulserende kleur waarvan de uitbundigheid een vreugdevolle en optimistische viering bevordert en een nieuw verhaal schrijft”, aldus Leatrice Eiseman, de excecutive director van het kleurinstituut die doorgaans een beetje doordraaft.

PANTONE, kleur van het jaar 2023, Viva Magenta 18-1750, rood

En ze oreert nog even door. “De kleur van het jaar 2023 zwelgt in puur plezier, dat experiment en zelfexpressie zonder terughoudendheid aanmoedigt. Viva Magenta 18-1750 is een opwindende en grenzeloze tint die zich manifesteert als een opvallend statement. Het is een kleur die gedurfd is, vol humor en inclusief alles.”

Rood van cochenille (een type luis)

In het tijdperk van technologie heeft Pantone bewust inspiratie gehaald uit de natuur. PANTONE 18-1750 Viva Magenta is gebaseerd op het rood van cochenille, een van de kostbaarste kleurstoffen die behoren tot de familie van natuurlijke kleurstoffen. Het is tevens een van de sterkste en helderste kleuren die de wereld ooit heeft gekend. De kleur wordt verkregen uit het bloed en de eitjes van de gelijknamige schildluis, tevens bekend als dactylopius coccus.

We citeren nog één keer Leatrice Eiseman, omdat we haar grootspraak simpelweg wel waarderen. “Door de krachten van de natuur aan te roepen, stimuleert PANTONE 18-1750 Viva Magenta onze geest en helpt de kleur ons onze innerlijke kracht op te bouwen.” Duidelijk, gaan we mee aan de slag in 2023.

De kleur van het jaar in de mode

De grote vraag, hoe pas je de kleur van het jaar 2023 toe in de mode? Welnu, een aantal beroemdheden en modemerken was de trend al voor met items die binnen het spectrum van PANTONE 18-1750 Viva Magenta passen. Een compilatie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.