Rajno van Wilgenburg
Rajno van Wilgenburg Gezondheid 1 nov 2017
Leestijd: 4 minuten

Stop overmatig zweten met deze 7 makkelijke tips

Zweten, in veel gevallen het bewijs van hard werken. Maar het is niet prettig als het zweet van je rug stroomt terwijl je naar werk fietst en je de dag nog moet beginnen. Klamme handen en doordrenkte oksel kun je hartstikke gemakkelijk tegengaan. Je moet alleen weten hoe je overmatig zweten tegengaat.

De een zweet bijna niet en de andere als een pakkendrager. Het verschilt per persoon, dus ga vooral niet meten aan een ander. Als je echt overmatig zweet, kan dat aangeboren zijn. Het wordt ook wel hyperhidrosis genoemd. Mocht jij hier nou last van hebben, dan zijn deze 7 tips de uitkomst.

1. Kap met koffie

Een bakkie zwart goud voor je aan een lange werkdag begint. Je zal de eerste niet zijn die zonder zijn kop koffie de dag niet doorkomt. Maar probeer het toch eens. Koffie en cafeïne hebben een grote invloed op het zweten. Cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelsel, dat op zijn beurt weer de zweetklieren aan het werk zet. Dat is nog niet alles, de warme drank verwarmt het lichaam dat het door te zweten weer afkoelt. Dus hoe los je dit op als je dat kopje koffie echt nodig hebt? Kies bijvoorbeeld een ijskoffie, omdat deze drank – logischerwijs juist koud is.

2. Eet minder spicy

Laat dat potje sambal eens in de kast staan. Pittig gekruid eten kan heel goed de oorzaak zijn van je ‘zweetprobleempje’. Hete kruiden, net als cafeïne, sturen neurotransmitters naar het brein. Dit komt door de capsaicin wat je vindt in pepers. Het brein denkt namelijk dat het lichaam oververhit raakt. De logische reactie van het lichaam is om te gaan zweten.

3. Bewapen jezelf met anti-transpirant

De tegenganger van transpireren is anti-transpirerende deodorant. Als je echt last hebt van hyperhidrosis is dit wellicht het beste wapen. Gewone deodorant gaat enkel de geur tegen. Sla daarom twee vliegen in een klap. Anti-transpirerende deo kalmeert de zweetklieren tijdelijk. Onthoud wel dat zweten een natuurlijke manier is van het lichaam om af te koelen. Gebruik de deodorant dus met mate! Je kunt er niet de hele dag gebruik van maken. Gebruik de deo bijvoorbeeld na het douchen in de ochtend, maar je kunt het nog beter ‘s nachts voor het slapengaan doen.

4. Draag de juiste kleding

Het is vandaag de dag bijna vergeten dat wij ons niet alleen kleden om er goed uit te zien. Kleding houdt ons warm. Een goede manier om minder te zweten is jezelf te kleden in laagjes. Als je overdag voornamelijk in een maatpak loopt, is dat lastiger. Een mouwloos hemd met een luchtig overhemd doen wonderen. Wat vooral belangrijk is, is het materiaal. Sommige stoffen laten minder lucht door en daarmee houd jij dus te veel warmte vast. Alvast een kleine tip voor de zomer. Draag veel wit. Donkere kleding absorberen de warmte van de zon.

5. Geen stress, geen zweet

Jouw overmatig zweten kan hand in hand gaan met een stressvolle baan. Stresshormonen geven een signaal aan het lichaam om harder te werken, dit verhit je en daardoor ga je dus zweten. Leer daarom hoe je minder stress ervaart op werk. Regelmatig sporten kan het lichaam helpen om minder stresshormonen aan te maken. Dus als je dan toch moet zweten, doe het in de sportschool.

6. Koud douchen

Je merkt ondertussen wel dat zweten een logisch gevolg is van het opwarmen van het lichaam. Met een koude douche pak je overmatig zweten op twee manieren aan. Allereerst verkoel je het lichaam direct, dus het hoeft minder te zweten. Daarnaast sluit koud water de poriën. Als het lichaam genoeg is afgekoeld, houdt het dus langer zijn warmte vast. Het klinkt tegenstrijdig, maar als je jouw lichaam genoeg hebt gekoeld, kun je langer genieten van droge oksels.

7. Ga eens naar de huisarts

Mochten alle bovenstaande tips niet helpen, bezoek dan eens de huisarts. Het zou goed kunnen dat er een andere oorzaak is voor jouw zweetprobleem. De dokter kan medicijnen voorschrijven die dit probleem aanpakken. In veel gevallen zijn de zweetklieren overuren aan het draaien. Er bestaat medicatie die de zweetklieren wat rust geeft. Als je echt extreem zweet, bestaat er nog zoiets als een botox-injectie. Het is een vrij rigoreuze stap, dus weeg eerst de andere opties af. Een behandeling zou zo’n zes maanden moeten werken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.