Redactie
Redactie Gezondheid 22 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek naar omikronvariant biedt hoop op lange termijn

Een nieuw onderzoek, dat nog gepubliceerd moet worden, toont aan dat je wel degelijk minder ziek wordt van de omikronvariant dan van de deltavariant. Nadeel is natuurlijk de hoge besmettingsgraad.

Net las in andere landen rukt ook in Nederland de omikronvariant van het coronavirus op. Op het moment van schrijven is 10 tot 15 procent van de besmettingen omikron en in Amsterdam zelfs de helft. In het Verenigd Koninkrijk is dat percentage nog veel hoger. In Zuid-Afrika is al eerder vastgesteld dat het ziekteverloop van de omikronvariant milder is, maar daar zijn de demografische en klimatologische omstandigheden natuurlijk heel anders dan hier.

Het ziekteverloop bij mensen die besmet raken met de omikronvariant van het coronavirus is dus milder dan bij delta. Dat komt volgens nieuwssite Politico naar voren uit voorlopige Britse onderzoeksresultaten. Het is nog onduidelijk hoe groot het verschil precies is.

‘Omrikon milder, nog steeds ziekenhuisopnames’

Politico kreeg inzage in nog niet gepubliceerde gegevens van gezondheidsdienst UKHSA. Die instantie zou concluderen dat omikron weliswaar iets milder is, maar nog steeds kan leiden tot een groot aantal ziekenhuisopnames. Dat komt onder meer doordat de variant zeer besmettelijk is. Daardoor kan het aantal coronagevallen omhoogschieten, met meer ziekenhuisopnames tot gevolg.

‘Booster verkleint de kans op omikron’

Mensen kunnen ook na een omikronbesmetting nog steeds ernstig ziek worden en overlijden. UKHSA gaat naar verwachting ook mededelen dat twee vaccindoses geen sterke bescherming bieden tegen de variant, schrijft de nieuwssite. Een booster zou de kans op besmetting en ziekenhuisopname wel aanzienlijk verkleinen.

Omikron grijpt momenteel snel om zich heen in Europa en verdringt delta als de variant die het meest voorkomt. Dat was voor Nederland en andere landen aanleiding om meer maatregelen te nemen en burgers snel boosters te geven, zodat ze beter zijn beschermd tegen de nieuwe variant.

‘Voorzichtig positief over toekomst’

Mocht de omikronvariant echt heel mild blijken, dan biedt dat hoop voor de toekomst en zou het wel eens de redding kunnen zijn. Uiteraard ligt dat genuanceerd. Lees hier wat experts daarover zeggen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.