Pim Jansen
Pim Jansen Auto's 17 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: mannen beter in inparkeren dan vrouwen (vinden ze zelf)

Mannen zijn beter in inparkeren en navigeren dan vrouwen. Althans, dat vinden ze zelf, blijkt uit onderzoek.

We stuitten op een geinig onderzoek Autoverzekering.nl. De onafhankelijke vergelijkingswebsite onderzocht hoe Nederlanders hun eigen rijkunsten inschatten. Niet geheel verrassend denken mannen dat ze meer kunnen dan de realiteit uitwijst.

Verschil tussen mannen en vrouwen opmerkelijk

Zie jij jezelf als inparkeer-expert? Dan is de kans groter dat je een man bent dan een vrouw. Of de stereotypes over het rijgedrag van mannen en vrouwen nou waar zijn of niet, uit het onderzoek van Autoverzekering.nl blijkt in ieder geval dat de meningen van Nederlanders over hun eigen rijgedrag toch vrij cliché zijn.

Inparkeren

Uit het onderzoek* blijkt dat de grote meerderheid (81%) van de Nederlanders zichzelf goede inparkeerders vinden. Toch zit hier tussen de mannen en vrouwen wel een opmerkelijk groot verschil. 87 procent van de mannen zegt namelijk dat hij vol vertrouwen de auto in het parkeervak weet te draaien. Dit percentage ligt bij vrouwen iets lager; 73 procent van de vrouwen zegt goed te kunnen inparkeren.

Navigeren

Ook met het navigeren heeft het grootste deel van Nederland vertrouwen in zichzelf: maar liefst 86 procent zegt dit goed te kunnen. Wederom is hier een stereotiep verschil te zien tussen mannen en vrouwen. Waar 92 procent van de mannen zegt goed te kunnen navigeren, is ‘slechts’ 77,5 procent van de vrouwen te spreken over hun kaartlees-vaardigheden. Google Maps blijkt dus de reddende engel van 22,5 procent van de vrouwen (en ja, ook 8% van de mannen) die anders hun bestemming nooit zouden bereiken.

mannen beter inparkeren navigeren dan vrouwen
(Afbeelding: Autoverzekering.nl)

Daarnaast zegt bijna de helft (41,5%) van de Nederlanders dat zij de maximumsnelheid wel eens overschrijden. Benieuwd naar de grootste snelheidsduivels? Dat zijn, jawel, de mannen: 44 procent zoekt graag de grenzen op en houdt zich niet aan de snelheidslimiet. Bij de vrouwen gaat het om 38 procent.

Rijden tussen de rommel

Naast inparkern en navigeren richtte het onderzoek zich ook op de vraag hoe schoon Nederlanders hun auto houden. Want wie is er niet ooit bij een vriend of vriendin in de auto gestapt en geschrokken van de vuilnisbelt die zij achterlieten in hun auto? Het bleek dat ruim 1 op de 3 Nederlanders wel eens een rommelige auto heeft.

Wat betreft het schoonmaken van auto’s: de automobilisten die ervan houden om elk vlekje op de lak van hun auto weg te poetsen en er zelf voor te zorgen dat hun bolide glimt alsof hij net uit de showroom komt gereden, zijn in de minderheid. Slechts 7,4% van de Nederlanders zet zijn of haar wagen wekelijks in het sop. Ook blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders (54%) zijn auto niet zelf wast en toch liever kiest voor de wasstraat.

Mannen rijden meer schade

“Het is opmerkelijk dat mannen zichzelf betere bestuurders vinden dan vrouwen, terwijl uit onderzoek blijkt dat de mannen toch echt relatief meer schade rijden dan vrouwen”, licht Jerry Poel, autoverzekering-expert bij Autoverzekering.nl, toe aan Manners. Rijd jij toch al veel schade? Check dan de top 10 auto’s die de meeste waarde verliezen volgens onderzoek.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.