Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Human Interest 20 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Onderzoek naar seksfrequentie en geluk stelt Nederlander gerust

Sinds 50 Shades of Grey twijfel je misschien aan de frequentie van je slaapkamerbezoekjes. Hier bovenop hoor je vaak dat regelmatig seks gelukkiger maakt dan wanneer je het slechts sporadisch beoefent. En mensen scheppen er nogal over op. Maar wat is hier nou echt van waar?

Wetenschappelijk onderzoek concludeert dat mensen die getrouwd zijn of in een serieuze relatie zitten en regelmatig seks hebben gelukkiger zijn. Maar de voordelen van seks worden niet groter naar mate het vaker gebeurt, blijkt uit dezelfde studie. De voordelen blijven op hetzelfde niveau bij één keer per week. Degenen die vier keer per week (of vaker) seks hadden, waren dus niet per se gelukkiger. Chantal Janzen onderstreepte dit onlangs nog in een vurig betoog.

Een van de onderzoekers die het onderzoek uitvoerde, Amy Muise, vertelt aan CNN. “Ik denk dat stellen druk voelen om vaker seks te hebben. Daarom is één keer per week misschien een realistischer doel. Als je probeert elke dag seks te hebben, kan dat als too much ervaren worden en sla je het liever helemaal over.” De conclusie van het onderzoek is dat seks geluk kan bevorderen, omdat mensen zich meer tevreden voelen over hun relatie als de kwaliteit van seks goed is.

De een wil gewoon vaker seks dan de ander

Volgens Muise is het wel moeilijk om vast te stellen of het gevoel van geluk door regelmatige seks komt of dat de ondervraagden sowieso al gelukkig waren. “En daar bovenop komt dat regelmatige seks misschien wel gelukkiger maakt, maar dat als je gelukkiger bent in je relatie de frequentie automatisch ook hoger is.” Bovendien kan iemand één keer per week of maand seks genoeg vinden om zich gelukkig te voelen, terwijl de ander behoefte heeft aan een hogere frequentie voordat ze zich als gelukkig kwalificeren.

De ietwat voorspelbare conclusie is dat de hoeveelheid seks die vereist is om gelukkig te worden per persoon verschilt. Een optie om dit voor jezelf te achterhalen is volgens Vanessa Marin, een sekstherapeut uit Berlijn, om als stel te testen hoe het écht is om vaker seks te hebben. “Probeer je wekelijkse escapades om te zetten in twee keer per week seks. Doe dit een maand lang en ervaar of dit voor jullie werkt en fijn voelt.” Het nadeel van dit soort experimenten is dat het al snel geforceerd aanvoelt, en dat is alles wat je niet wil in de slaapkamer.

Minder gelukkig door geforceerd seksleven

Eigenlijk wordt seks pas echt een probleem als je het überhaupt niet meer doet. “Dan is eigenlijk het laatste wat je kunt doen om het nog te redden, proberen één keer per week seks te hebben”, aldus Marin. Als één keer per week niet lukt, is het probleem waarschijnlijk groter en ben je gewoon niet meer genoeg aangetrokken tot je partner. Maar zelfs dat hoeft volgens verschillende relatiedeskundigen niet eens probleem te zijn. Je kunt ook een gelukkig stel zijn zonder actief seksleven.

Een ander onderzoek concludeert inderdaad dat het ‘forceren’ van meer seks niet per se goed werkt. Stellen die ongeveer één keer per week seks hadden, moesten dit voor de studie verdubbelen. Drie maanden later gaven ze aan zich minder gelukkig te voelen dan daarvoor.

In Nederland gaat het er in ieder geval speels aan toe tussen de lakens, blijkt uit dit onderzoek.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.