Pim Jansen
Pim Jansen Banen & Salaris 22 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoe migranten het onderwijstekort in Nederland kunnen verkleinen

De tekorten in het Nederlandse onderwijs zijn nog lang niet voorbij. Dus blijft het zoeken naar oplossingen. Bregje Wijsenbeek van Nuffic ziet een deel daarvan in een specifieke groep migranten, namelijk buitenlandse studenten.

Migratie was een groot thema tijdens de verkiezingen, waarbij oneliners beslissend waren. Verder denkend kom je er echter al snel achter dat migranten, mits goed gekanaliseerd, nodig zijn voor de toekomst van ons land. Tegen vergrijzing, bijvoorbeeld. Of voor de invulling van banen waar Nederlanders hun neus voor ophalen. En dan is er nog het onderwijs, waar tegenwoordig een aardig salaris mee te verdienen valt. We laten het woord aan Bregje Wijsenbeek van Nuffic, organisatie voor internationalisering in het onderwijs.

‘Internationale studenten willen graag blijven’

“De groep afgestudeerde internationale studenten levert een belangrijke bijdrage aan het vullen van tekorten op de Nederlandse arbeidsmarkt. Een kwart van hen woont 5 jaar na afstuderen nog in Nederland. Uit Nuffic stayrate onderzoek (2022) blijkt dat internationale studenten van de studierichting onderwijs het vaakst blijven: de blijfkans is in het wo en hbo het hoogst bij de onderwijsopleidingen. Daar zien we dat 84 procent van de wo-afgestudeerden en 54 procent van de hbo-afgestudeerden 5 jaar na afronding van hun studie nog in Nederland woont.

Uit ons recente drijfverenonderzoek blijkt dat de meeste internationale studenten na afstuderen in Nederland willen blijven. Het niet kunnen vinden van geschikt werk en de Nederlandse taaleisen zijn vaak genoemde redenen om te vertrekken voor deze groep.”

‘Mogelijkheden in primair en middelbaar onderwijs’

“In het primair en middelbaar onderwijs zijn mogelijkheden om een deel van de lessen in het Engels te verzorgen. Bijvoorbeeld in het kader van tweetalig primair onderwijs (tpo) of tweetalig onderwijs (tto) op de middelbare school.

Wij zijn ervan overtuigd dat internationale afgestudeerden een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het vullen van vacatures in het onderwijs. Door de juiste acties van onderwijsinstellingen, scholen en de Nederlandse overheid kan de blijfkans onder afgestudeerde internationale studenten verder worden verhoogd, met positieve gevolgen voor de onderwijssector, en de Nederlandse kenniseconomie en schatkist.”

Lees hier meer over Nuffic en de visie van de organisatie op het onderwijs.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.