Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 25 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

De nieuwe Tesla Roadster is buitenaards snel dankzij SpaceX

Dat elektrische auto’s snel optrekken is algemeen bekend, maar Elon Musk belooft nu wel heel indrukwekkende cijfers voor de nieuwe Tesla Roadster. Zijn andere bedrijf SpaceX speelt daarbij een rol. Ook al moet je dit met een korreltje zout nemen, weten we sinds dit gesjoemel, de beloftes zijn indrukwekkend.

In slechts 1,1 seconden sprint de nieuwe Tesla Roadster volgens Elon Musk van 0 naar 60 mijl per uur (96 kilometer per uur). Hiermee wint de auto het van een Formule 1-auto. Die zit in 2,5 seconden op de 100 kilometer per uur. Ruim sneller dus, ook al blijkt de belofte niet helemaal te kloppen.

Luchtkanonnen uit de SpaceX-fabriek

Het model is zo snel dankzij de techniek van SpaceX. De Tesla Roadster krijgt zogenaamde boosters. Dit zijn luchtkannonen die op de zij- en achterkant van de auto zijn geplaatst. Deze kanonnen blazen lucht naar achteren, waardoor de auto wordt ‘afgeschoten’.

Elon Musk geeft aan dat het waarschijnlijk niet handig is als mensen met een medische aandoening de functie gebruiken, omdat de snelheid erg intens is. Desondanks is de functie in de nieuwe Tesla Roadster veilig volgens de CEO.

Basisversie van de nieuwe Tesla Roadster

Voor mensen die de snelheid niet aankunnen is er ook een ‘basisversie’ van de Tesla Roadster. Niet dat je bij dit model het stroompedaal onbezorgd intrapt hoor; de saaiste Roadster trekt in 1,9 seconden op van 0 naar 100 kilometer per uur.

Twijfels over cijfers van Elon Musk

Of deze cijfers uiteindelijk echt kloppen moet nog maar blijken. SpaceX-technologie of niet, er zijn veel twijfels over de haalbaarheid van de sprinttijden. De Amerikanen staan er bovendien om bekend niet altijd even zorgvuldig met specificaties en beloftes om te gaan. Zo liet deze YouTuber zien dat de cijfers van de Tesla Model S Plaid+ niet kloppen.

Tesla moet na sjoemel-update 13.365 euro per Noorse klant betalen

Elon Musk belooft binnenkort een productie-auto van de nieuwe Tesla Roadster te onthullen. In 2022 moeten de eerste exemplaren worden uitgeleverd. Voor 43.000 euro kun je de pijlsnelle elektrische auto al reserveren. Wil je de Founders-editie, dan ben je 215.000 euro kwijt. Deze versie krijgt de SpaceX-techniek en haalt de absurde sprinttijd. Deze speciale editie wordt geproduceerd in een gelimiteerde oplage van 1.000 exemplaren.

Tesla Roadster, Elon Musk
(Afbeelding: Wheelsage)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.