Alrik de Jong
Alrik de Jong Huizenmarkt 11 dec 2023
Leestijd: 1 minuut

Nederlandse vastgoedboer bevestigt stigma met miljoenenzwendel

Zijn er vastgoedinvesteerders te vertrouwen? Vast wel, maar het is goed zoeken. De Nederlandse vastgoedinvesteerder Bever Holding bevestigt in ieder geval het stigma van zwendel en geldklopperij. Met een miljoenenboete als gevolg.

De woningmarkt in Nederland is niet iets om trots op te zijn. Daar zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen. Valse makelaars, surrealistische familieleningen en simpelweg een woningtekort. Vergeten we nog bijna de vastgoedboeren des lands.

Miljoenenboete voor Bever Holding

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vastgoedinvesteerder Bever Holding twee boetes opgelegd met een totale waarde van 5 miljoen euro. Het bedrijf zou een tijd lang hebben nagelaten voorwetenschap tijdig openbaar te maken. Ook heeft Bever Holding onjuiste informatie verspreid, stelt de markttoezichthouder.

Centraal in de kwestie staat de verkoop van tien percelen in Noordwijk door de vastgoedonderneming aan een projectontwikkelaar. In november 2020 werd daarvoor een akkoord op hoofdlijnen gesloten, de koopovereenkomst werd twee weken later getekend. Maar in september 2021 werd de verkoop pas openbaar gemaakt in een persbericht.

Valse informatie over vastgoedproject

In de periode daartussen heeft Bever Holding ook nog onjuiste informatie naar buiten gebracht, stelt de AFM verder. Zo stond in het jaarverslag over 2020 dat er nog geen definitieve invulling was voor de percelen in Noordwijk, terwijl deze op dat moment al waren verkocht. “Dit is zonder meer misleidend voor beleggers”, aldus de AFM.

De marktwaakhond legt de boetes op omdat Bever Holding een aan de beurs van Amsterdam genoteerde onderneming is. Daarom is het bedrijf bij wet verplicht om informatie zo snel mogelijk openbaar te maken. Ook is het verboden om de woningmarkt te manipuleren, bijvoorbeeld door het verspreiden van onjuiste informatie.

Bever Holding laat in een reactie weten het niet eens te zijn en bezwaar aan te tekenen tegen het besluit. Eerder belandde de misleidende vastgoedboer ook al eens op het strafbankje.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.