Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 20 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

3 grote nadelen aan van je hobby je werk maken

Het lijkt de droom: elke dag doen wat je het allerleukst vindt en daar je geld mee verdienen. Door al die verhalen van mensen ‘die hun passie zijn gaan volgen’, schaam je je bijna dat jij je hobby gewoon je hobby laat. Of dat je überhaupt geen idee hebt, hoe jij van je hobby’s Netflix en bier drinken je werk kan maken. Geen zorgen, want van je hobby je werk maken is niet alleen rozengeur en maneschijn.

Dit zijn de 3 grote nadelen van je passie volgen en van je hobby je werk maken.

1. Te geromantiseerd beeld

Wie doet wat hij leuk vindt, werkt geen dag in zijn leven, toch? Dat is onzin. Natuurlijk helpt het dat je niet met tegenzin naar je werk gaat en echt kan genieten van het werk dat je doet, maar het blijft werk. Dat betekent dat er net zo goed dagen zijn waarop je geen zin hebt om te werken en je te maken krijgt met vervelende klanten of collega’s, om maar een voorbeeld te noemen.

Zelfs als je van je hobby je werk hebt gemaakt, zal je taken moeten uitvoeren waar je niet om staat te springen. Stel je voor dat je heel goed kunt fotograferen en daar je werk van hebt gemaakt, dan heb je ook veel administratieve rompslomp waar je mee moet dealen. Als jij je vorige werk hebt opgezegd in de veronderstelling dat je nu je droomleven gaat leiden, dan is dat best van een koude kermis thuiskomen.

2. Plezier verliezen in je passie

Sterker nog, je moet oppassen dat je door het werk niet het plezier verliest in je hobby. De ‘fun’ kan er namelijk behoorlijk uit worden gezogen als er een druk op je ligt om er geld mee te verdienen. Je moet er namelijk constant geld mee verdienen. Ook als het een dag niet zo lekker gaat of je niet geïnspireerd bent.

3. Daar gaat je uitlaatklep

Waarom hebben mensen hobby’s? Om even te ontsnappen uit het dagelijkse leven. Een uitlaatklep. Die verdwijnt als je van je hobby je werk maakt. Als jij de hele dag bezig bent geweest met iets, heb je vaak in je vrije tijd geen zin om weer hetzelfde te gaan doen. Dat betekent dat je eigenlijk een nieuwe hobby moet vinden, nóg iets waar jij je helemaal in kunt verliezen, om je ei in kwijt te kunnen.

Natuurlijk zeggen we niet: blijf lekker zitten bij die baan waar je ongelukkig bent en waag het niet om van je hobby je werk te maken. Het is alleen maar goed om te kiezen voor je werkgeluk. Maar zorg wel dat je realistische verwachtingen hebt, zodat je niet teleurgesteld achterblijft als het allemaal niet zo rooskleurig blijkt als het van tevoren leek.

Maar maak je dus geen zorgen als je ‘gewoon een leuke en uitdagende baan’ hebt en de druk voelt om hard op zoek te gaan naar je roeping. Er is helemaal niets mis met je hobby van jou alleen laten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.