Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 11 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

De voordelen en nadelen van slapen zonder kleding

Naakt slapen schijnt goed te zijn, blijkt uit verschillende onderzoeken, gelukkig komt het voorjaar er weer aan. Waarop dan een logische vraag volgt. Wat de voordelen van? Welnu, op basis van verschillende studies (van wetenschappelijk tot pseudowetenschappelijk) komen we op zes. Lees onderaan dit artikel ook de nadelen.

Steeds meer mensen klagen over een slechte nachtrust. Lees voordat je direct alles uitrekt eerst even deze ene oorzaak daarvan. Dat eerst aanpakken, dan focussen op de rest, zoals naakt slapen.

Voordelen van naakt slapen

Brits onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat naakt slapen je seksleven een boost geeft. Bovendien zou je er meer calorieƫn door verbranden. Ook is er een aantal kleine nadelen. De effecten van zowel de voordelen als nadelen zijn niet extreem, maar wel degelijk aangetoond.

1. Betere nachtrust door lichaamstemperatuur

Voor een goede nachtrust moet je lichaamstemperatuur dalen. Door een pyjama kan de warmte minder goed ontsnappen onder dat dekbed, dus uit die kleren. Bij een te hoge lichaamstemperatuur slaap je onrustiger, blijkt uit verscheidene onderzoeken. Als je het te warm hebt ā€˜s nachts, kan een minder dik dekbed uiteraard ook helpen. Lees hier wat de invloed is van je lichaamstemperatuur op je slaap.

2. Meer calorieƫn verbranden

Naakt slapen zorgt ervoor dat je meer calorieƫn verbrandt, volgens een onderzoek uit 2014 van het Amerikaanse National Institute of Health. Je lichaam maakt meer bruin vet aan om warmte te creƫren en je lichaamstemperatuur te helpen handhaven. En bruin vet is goed, zoals je hier leest.

3. Kans op infecties rond je kruis vermindert

Slapen zonder kleding zou de kans op infecties rond je kruis kunnen verminderen. Dit heeft alles te maken met het feit dat bacteriƫn dol zijn op vochtige, warme plekken. (Synthetisch) ondergoed creƫert deze kleine paradijsje voor bacteriƫn.

4. Naakt slapen geeft een boost aan je seksleven

Brits onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die naakt slapen niet alleen een betere nachtrust hebben, maar ook een hoger cijfer geven op hun seksleven. Hetzelfde onderzoek wees volgens Mensā€™s Health uit dat naaktslapers langere relaties hebben.ā€

5. Je immuunsysteem krijgt een boost

Huid-op-huidcontact zorgt ervoor dat het hormoon ā€˜oxytocineā€™ vrijkomt, en dat heeft weer een positieve invloed op je bloeddruk en immuunsysteem.

6. Goed voor je bloedsomloop

Hoe strakker je (nacht)kleding, des te minder is je bloedsomloop.

Nadelen

Allerlei wetenschappelijke en pseudowetenschappelijke onderzoeken wijzen dus uit dat naakt slapen zorgt voor een betere nachtrust. Toch kleeft er ook een aantal kleine nadelen aan.

Meer bacteriƫn in je bed

ā€˜s Nachts laat je winden, en daarbij vangt kleding een gedeelte van het gas en dus de bacteriĆ«n op. Die komen nu in je bed. Goed je bed luchten dus, en regelmatig verschonen.

Grotere kans op allergische reacties

Volgens de slaapexperts van Saatva, waaronder CEO Ron Rudzin, kunnen allergenen zoals huisstofmijt, schimmels, meeldauw en huidschilfers van huisdieren gemakkelijk in je matras terechtkomen en allergische reacties veroorzaken. En die komen natuurlijk sneller in contact met je huid als je zonder kleding slaapt.

Risico om te koud te slapen

Het meest voor de hand liggende nadeel van naakt slapen is dat het je lichaamstemperatuur te veel kan dalen, en dat is van negatieve invloed op je immuunsysteem. Dit geldt vooral in de winter. Maar als het goed is, voel je zelf wel aan of je warm genoeg slaapt. Voor de hand liggende tip: dikkere dekens in de winter.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.