Redactie
Redactie Human Interest 24 jun 2016
Leestijd: 8 minuten

Moeten mannen het voortouw nemen bij daten?

Dagelijks adresseren wij vraagstukken voor mannen en behandelen wij masculiene topics, maar ja: wij zijn óók maar mannen en wie kan ons af en toe nu een betere realitycheck geven dan een vrouw? Precies. En daarom: het Manners Vrouwenpanel, bestaande uit Eva, Laura en Meike. Drie slimme, getalenteerde en hippe dames met een vinger aan de pols die ons voorzien van een inkijkje in de psyche van de vrouw als het op mannenzaken aankomt.

Moeten mannen het voortouw nemen bij daten?

Wij hebben een gentleman’s code; een code die voorschrijft dat niet alleen de man betaalt bij de eerste date, maar dat hij ook het initiatief neemt. Als man zorg je voor de juiste locatie en invulling van de avond om het de dame op en top naar haar zin te maken. Of niet? Is de maatschappij inmiddels zo veranderd dat vrouwen ook wel eens het voortouw willen nemen als het op daten aankomt? Wij vroegen het ons assertieve trio.

Is het aantrekkelijk als een man het voortouw neemt bij daten? En zo ja, op welke manier?

Laura: Ja, ik denk dat iedere vrouw stiekem nog wel een beetje hoopt op het ideaalbeeld van een soort hete, jonge Richard Gere die je off your spreekwoordelijke feet sweept en je de meest speciale vrouw van de wereld laat voelen. Natuurlijk. Mannen met zelfvertrouwen zijn sexy, maar de dingen die hij doet en zegt moeten wel authentiek zijn, en het allerbelangrijkst is dat een man zijn best voor je doet.

Eva: Jaaaa! Zeker. We zijn tegenwoordig allemaal lekker geëmancipeerd, maar die Hollywoodplaatjes en klassieke wie-versiert-wie-verhouding zitten toch een beetje in ons DNA gegrift. En dat maakt dat we nog altijd graag hebben dat de man óns over de streep trekt (maar laat ons eerst zogenaamd even tegenstribbelen, werkt altijd) en mee uit neemt. Een man die jou op ambitieuze en eigenzinnige wijze weet te veroveren en je intussen heel erg vrouw laat voelen, dat is de slimste move die ze kunnen maken (voor beide partijen).

Meike: Het heeft zeker mijn voorkeur. Het geeft je het gevoel dat iemand geïnteresseerd is, dus dat helpt wel. Op een eerste date wil ik wel ergens zijn waar ik ook echt met iemand kan praten, dus een trip naar de bios of in een hele luide kroeg staan, vind ik dan niet ideaal. In iemands oor schreeuwen wordt door de meeste mensen ook niet als aantrekkelijk beschouwd. En terecht. Ik vind het ook wel jammer als iemand niet verder komt dan ‘kroegje doen?’ als je het onderwerp van elkaar ontmoeten aansnijdt. Ik heb vaak genoeg zelf het initiatief genomen en geopperd om iets te gaan drinken, bijvoorbeeld na wat gepraat online. Dat vind ik dan ook niet erg. Ik ga sowieso niet wachten tot hij iets voorstelt, dat zijn van die spelletjes waar ik bij probeer weg te blijven. Net als ‘ik app pas als hij weer iets zegt’. Tuurlijk hoop ik soms wel op een spontaan berichtje, maar als ik iets wil zeggen dan doe ik dat vaak wel. Met mate. Of naja, dat probeer ik altijd.

Hoe zit het met het financiële aspect: vind je dat een man altijd moet betalen?

Eva: Nee hoor. Uiteraard, het pleit voor hem wanneer hij dit wel doet. Maar ik ga geen herrie schoppen als hij dit niet doet. Meestal staat de betreffende man al bij de kassa voordat ik überhaupt mijn portemonnee uit m’n ik-ben-altijd-alles-kwijt-handtas hebt gevist. Ik stel wel altijd voor om de rekening te splitten, want als hij constant alles blijft betalen bekruipt me toch een soort van schuldgevoel. En wellicht een tikje feminisme. Een jongen scoort écht wel pluspunten wanneer hij met een glimlach je portemonnee wegstopt.

Meike: Ik vind het wel leuk als een man dit de eerste date(s) wil doen, maar na een paar keer ga ik toch echt meebetalen. Ik wil me geen profiteur voelen en heb daarnaast ook gewoon een inkomen. Ik heb weleens een date gehad die maar 1 drankje duurde omdat het geen succes was en hij legde vervolgens alleen het bedrag van zijn biertje op tafel. Dat vond ik dan wel weer wat gierig. En mijzelf kennende kon hij dat wel aan mijn gezicht zien. Lekker bezig wel.

Laura: Nee, dat vind ik dus echt niet. Op een eerste date trek ik altijd mijn portemonnee om in elk geval de rekening te splitten. Dat gezegd hebbende, een jongen scoort écht wel pluspunten als hij dan zegt: ‘doe die portemonnee weg, gekkie.’ Niet heel feministisch, en het gaat ook helemaal niet om de gedachte van ‘Score! Gratis eten!’, maar stiekem is het toch een beetje old timey romantisch.

Als je wat langer samen bent, vind ik het wel echt belangrijk dat er een zekere gelijkwaardigheid bestaat op het gebied van het betalen. Ik ken meisjes die verwachten dat hun vriend altijd betaalt als ze op dates gaan. Het is leuk als een man zich over je ontfermt, maar je bent geen escort.

Wat doe je als een man niet het initiatief neemt?

Meike: Uiteindelijk denk ik altijd: graag of niet. Als ik het idee krijg dat hij terughoudend is, niet af en toe een appje stuurt, niets voorstelt of gewoon stil blijft, dan haak ik af. Het blijft een spel waarin je beiden aftast hoe iemand reageert als je appt, hoe het is als je elkaar ziet. Als dat van één kant komt dan weet je genoeg. En het gaat dan niet eens om grootse gebaren. Ik hoef geen bloemen (naja, mag wel) of serenades onder m’n raam, ik wil gewoon even weten of je er nog bent. Of ik nog ergens ronddwaal in dat hoofd van je.

Eva: Ik hou van mannen die initiatief nemen, maar dit hoéft niet altijd. Ik vind het zelf ook een leuke uitdaging om op iemand af te stappen. Het geeft een kick wanneer je krijgt wat je wil, toch? Omdat het een heel onzeker en spannend spel blijft. Ik ben altijd van: als je iets wil, dan moet je het gaan fixen. Nobody’s gonna do it for you. Máár, ik duik nooit zonder eerst de temperatuur van het water te hebben getest. Is het aangenaam? Dan sla ik graag mijn (vlinder)slag en vervolgens kijk ik wel hoe het eindigt. Soms knal je (vroeg of laat) alsnog keihard op de bodem, maar dat is het risico van het ‘vak’. Je kunt niet altijd Olympisch Kampioen worden.

Laura: Hangt er een beetje vanaf in welk stadium. Als ik in de kroeg sta en ik merk dat een jongen me al een paar keer verlegen aan heeft gekeken, vind ik het heel leuk om op hem af te stappen en een praatje te maken. Het ís gewoon eng om op mensen af te stappen, we zijn allemaal bang voor afwijzing. Het kan als vrouw echt geen kwaad om iemand te laten weten dat je openstaat voor zijn signalen.

Als we al wat dates hebben gehad, vind ik het niet meer oké dat een man geen initiatief neemt. Dat is heel millennial-eigen: lekker even wachten voordat je antwoordt of op een volgende date gaat om niet te eager over te komen. Ik heb daar echt geen zin in. Als je iemand leuk vindt, laat dat dan alsjeblieft gewoon merken.

Kun je voorbeelden noemen van goede en slechte initiatieven die jouw date ooit heeft genomen?

Laura: Goede initiatieven: het hoeft echt niet veel te zijn, maar het is altijd een goed initiatief om een meisje te verrassen. Neem haar een keer mee uit eten, maar zeg niet waar jullie naartoe gaan. Dit laat in het beginstadium heel erg zien dat je nadenkt over wat zij leuk vindt en dat je initiatief neemt. Dat is uiteindelijk toch wel een beetje het toverwoord.

Het slechtste initiatief is geen initiatief. Als je haar leuk vindt, moet je een vrouw niet alle stappen laten nemen. App gewoon terug. Stel zelf voor om wat te gaan drinken of iets leuks te gaan doen. Geloof me, dat is echt veel cooler dan de afstandelijke houding die veel mannen tegenwoordig aannemen.

Meike: Ik vind het leuk als blijkt dat hij heeft nagedacht over waar hij jou mee naartoe wil nemen. Als ik bijvoorbeeld ooit iets over mijn lievelingseten heb gezegd, hij dat heeft onthouden en mij vervolgens meeneemt naar een tent waar ze dat hebben. Het kan natuurlijk heel gezellig worden op elk terras, maar dat soort dingen voegen voor mij iets toe.
Slechte initiatieven zijn voor mij vooral stomme gespreksonderwerpen aansnijden en niet echt interesse tonen of iets vragen. Dat zorgt er bij mij voor dat ik snel afhaak en het liefst binnen een paar minuten weer buiten sta.

Eva: Goede initiatieven: als jij ons geeft waarvan we nog niet wisten dat we het wilden. Oké, en nu iets minder cryptisch: verras ons! Neem ons mee naar concerten, films, festivals, het park, een ‘geheime’ date of (in een latere fase) een weekend weg. Een man die je mee op sleeptouw neemt, dat is heel spannend én sexy.

Relaxed erin staan is iets anders dan nauwelijks tot geen initiatief nemen, hier gaat het nog wel eens fout merk ik. En iemand die op alles wat jij voorstelt ‘ja’, ‘maakt mij niet uit’ of ‘wat jij wil, zeg het maar’ zegt is een no-go. Aaaargh! Nee, nee, nee. Een zoutloze man, dat is niet aantrekkelijk. Dan kan je nog het lijf en hoofd van Matthias Schoenaerts hebben, but you got to add some salt to spice it up.

Wil je meer artikelen van ons vrouwenpanel lezen? Kijk dan hier. Ook over daten hebben wij al regelmatig geschreven. Check onder andere:

Hoe je een date ongemerkt kunt verpesten
12 manieren om te daten als een old school gentleman

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.