Alrik de Jong
Alrik de Jong Stijl 11 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

7 opvallende modetrends voor mannen in 2023

Nieuw jaar, nieuwe modetrends voor mannen. We hebben de voorjaarscollecties voor 2023 van de grote modemerken doorgenomen en spotten de volgende trends.

Daarbij moeten we zeggen dat het de coolste stijl is om trends te negeren en je eigen smaak te volgen. Anderzijds kunnen veel mannen ook wel weer een duwtje in de juiste richting gebruiken. Zo is de skinny jeans voorlopig even passé en is baggy de norm.

Modetrends voor mannen in 2023

De modetrends op catwalks zijn doorgaans in extrema uitgevoerd. Je snapt hopelijk dat je de onderstaande stijlen niet letterlijk hoeft te kopiëren. Het is puur ter inspiratie.

Motor-chique

Veel grote modemerken hebben (zwart) leer weer omarmd, op een geheel nieuwe manier. De collecties van grote merken zitten vol met racejacks, leren jassen, handschoenen, beschermende broeken, jumpsuits en meer motoresthetiek.

modetrends, trends, mannen, 2023, biker
Prada / Dries Van Noten / Alyx

Skater

Een van de modetrends die al even in opmars is, komt in 2023 definitief tot bloei. Skatemerken als Santa Cruz en Vans doen het al jaren goed, maar nu hebben ook grote modehuizen de skaterslook geïntegreerd in hun collecties. Schone zaak.

modetrends, trends, mannen, 2023, skater
Bluemarble / JW Anderson / Wooyoungmi

Blauwe baggy jeans

Voortbordurend op de skaterslook, is ook de wijde jeans een van de modetrends die in 2023 definitief het straatbeeld betreedt. Veel mannen durfden hun strakke spijkerbroek in 2022 nog niet om te wisselen voor een baggy jeans, maar daar gaat nu echt verandering in komen. Wees gerust, die skinny jeans komt ooit wel weer terug, al hopen we hier op de redactie dat die voorgoed in de vergetelheid raakt. Op alle metalbands uit de jaren 80 en 90 na, uiteraard.

modetrends, trends, mannen, 2023, blauwe baggy jeans
Y/Project / Fendi / Prada

Y2K

Modeontwerpers zijn ook bezweken voor de rage die teruggrijpt naar de jaren 2000, ook wel de Zeroes genoemd. Dames droegen destijds strings die boven hun jeans uitkwamen, levensgrote zonnebrillen, veel bling-bling en naveltruitjes. Ook voor heren was dit een van de meest dubieuze modetijdperken. Maar wat ooit fout was, is nu weer cool.

Mowalola / JW Anderson / Givenchy

Motieven, motieven en motieven

Het combineren van verschillende motieven durven we afgaande op de collecties wel een van de modetrends van 2023 te noemen. Ruiten, strepen, tie-dye, inheemse motieven; alles komt voorbij en wordt door de grote merken lustig gecombineerd.

modetrends, trends, mannen, 2023, motieven
Marine Serre / Ahluwalia / Kenzo

Cowboy

Ook opvallend: in alle collecties, voor zowel mannen als vrouwen, komt veel cowboykleding voor. En toegegeven, vooral de shirts in westernstijl zijn mooi te combineren met andere stijlen.

modetrends, trends, mannen, 2023, cowboy, western
Dries Van Noten / Thom Browne / Wales Bonner

Cargo-broeken

Ik Wil Ook Zo’n Broek Met Van Die Zakken Aan De Zijkant is een nummer van Huub Hangop uit 2002. Het kroegnummer van weleer gaat over een cargo-broek, het bewijs dat modetrends voor mannen altijd weer terugkeren.

Emporio Armani / Reese Cooper / KidSuper

Trenchcoat

In de modetrends voor mannen is het zoals gezegd een komen en gaan van klassiekers, en de trenchcoat staat daar symbool voor. In 2023 zitten de collecties er vol mee.

VTMNTS / Fendi / Hed Mayner

Check in dit artikel de 25 grootste modetrends die de jaren 90 samenvatten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.