Alrik de Jong
Alrik de Jong Rijk en Beroemd 4 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Eén megalomaan miljardairs-ruimteproject minder na faillissement

Miljardairs als Elon Musk, Jeff Bezos en Richard Branson schoppen al jarenlang de ruimtevaart in de war. Maar er is nu één megalomaan project minder. Virgin Orbit van Richard Branson is failliet.

Niet te vroeg juichen, Virgin Orbit is slechts een spinoff van ruimtetoerismebedrijf Virgin Galactic. Maar misschien zijn we ook net iets te cynisch. Er wordt vanuit de klassieke ruimtevaart niet alleen negatief gekeken naar deze commerciële partijen, vertelde André Kuipers laatst bij Khalid en Sophie. “Ze bieden juist ook nieuwe mogelijkheden.”

Virgin Orbit van Richard Branson failliet

Virgin Orbit, het ruimtevaartbedrijf van de bekende Britse zakenman en miljardair Richard Branson, heeft in ieder geval faillissement aangevraagd. Het is het bedrijf niet gelukt om geld te vinden om de activiteiten voort te kunnen zetten.

De onderneming raakte in de financiële problemen na een mislukte lancering van een ruimteraket begin dit jaar. Vorige week werd al bekend dat het bedrijf zijn activiteiten staakt en dat het overgrote deel van het personeel ontslag krijgt. Bij het bedrijf, gevestigd in het Californische Long Beach, werkten 750 mensen.

richard branson, ruimte, lessen, virgin, miljardair
Richard Branson (Afbeelding: AFP)

Virgin Orbit van Richard Branson probeerde in januari de eerste lancering van een ruimteraket met satellieten vanuit West-Europa, maar die missie mislukte. De raket werd gelanceerd vanaf een aangepaste Boeing 747 met de naam Cosmic Girl die was opgestegen in het zuidwesten van Engeland. Boven de Atlantische Oceaan liet de Cosmic Girl een raket los, de LauncherOne, op een hoogte van iets meer dan 10 kilometer. Maar het lukte niet de raket met negen satellieten in een baan om de aarde te brengen. De satellieten gingen verloren. Het vliegtuig Cosmic Girl keerde probleemloos terug naar het vliegveld in Cornwall.

Miljardairs schoppen ruimtevaart in de war

Ofschoon niet alleen negatief geoordeeld wordt over miljardairs en hun hobby in de ruimte, wordt er toch ook wel sceptisch gekeken naar de commerciële plannen van Jeff Bezos, Elon Musk en Richard Branson. Zo zouden ze satellietbedrijven dwingen tot fusies. Lees daarover meer in dit artikel.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.