Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 4 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

Hier eet je de beste Hollandse Nieuwe met nieuw inzicht over uitjes

Waar is toch die Hilton Haringparty gebleven? Jaarlijks was dit hét event in Nederland waar iedereen bij wilde zijn om de Hollandse Nieuwe te vieren. Manners zoekt uit hoe het ervoor staat. Ook lees je of je kans maakt om erbij te zijn. Oh ja, en we leggen ook nog één keer uit of uitjes nou wel of niet bij haring horen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de naam Haringparty verdwijnt. Voorgoed. Waarom? Hilton Amsterdam wil het concept vernieuwen. Het richt zich op culinaire innovatie met wat spannendere bereidingen van de haring. Ondergetekende kroop achter de schermen bij Hilton’s exclusieve visleverancier Van As om mee te kijken wat de chefs voor verrassingen in petto hebben. 

Nog even stilstaan bij de haring zelf. Dit enorm gezonde visje is al eeuwenlang razend populair. Elk jaar vieren we de aankomst van de Hollandse nieuwe, maar waarom eigenlijk? Heel simpel uitgelegd: met Hollandse Nieuwe wordt de nieuwe haringvangst bedoeld. Dit is van oudsher altijd een hoogtepunt geweest omdat we de beste verse haring het hoogst waarderen. Het is echt een Hollandse traditie en een stukje van onze identiteit en cultuur waar we best trots op mogen zijn.

Hier eet je de beste Hollandse Nieuwe met nieuw inzicht over uitjes
De échte kenner eet het liefst haring zonder ui (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Persoonlijk ben ik gek op haring, het hele jaar door, maar de haring die verkocht wordt als maatjesharing is ontdooide vis. Verse vis is toch het lekkerst. En in de viswereld is vishandel Jan van As een begrip. 

Maar wat is Hollandse Nieuwe dan precies?

Hollandse Nieuwe is verse, jonge haring die speciaal wordt gevangen tijdens het haringseizoen, dat meestal loopt van mei tot juli. Deze haring wordt gevangen wanneer deze nog niet heeft gekuit, waardoor de vis zijn volle, romige smaak heeft behouden. Wat Hollandse Nieuwe onderscheidt van andere haringsoorten, is het specifieke rijpingsproces. De verse haring wordt aan boord van het schip gekaakt en vervolgens in vaten met zout water geplaatst. Hier begint het rijpingsproces, waarbij enzymen de structuur van de vis verzachten en de smaak ontwikkelt. Tijdens dit proces wordt de haring vaak ingevroren om de kwaliteit te behouden en bederf te voorkomen. Ingevroren haring behoudt zijn versheid en smaak. 

Van oudsher vieren we terugkeer van het haringseizoen en het feest van het Hilton Amsterdam was daarin de crème de la crème. Hun leverancier Jan van As gaf ons een kijkje in haar schatkamer van de mooiste visproducten die je in ons land kan verkrijgen.

Op bezoek bij Jan van As

Met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1949, is familiebedrijf Jan van As een vertrouwde leverancier van hoogwaardige vis aan de horeca, groothandels en detailhandelaren. 

Hilton viert Hollandse nieuwe met exclusief haringfeest
Prachtige verse vis (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Ik word rondgeleid langs eindeloos veel oestersoorten, levende krabben, kreeften, kabeljauw, tonijn, zeebaars, makreel, schelvis, tong, inktvis, zeewolf, griet, tarbot, zeeduivel, zalm en nog vele andere soorten vis. Een walhalla voor de visliefhebber, maar ik heb nog steeds geen antwoord op wat er gaat gebeuren bij Hilton’s nieuwe haringfeest. Dat antwoord volgt snel. In razend tempo worden de gastronomische innovaties onthuld. Ik krijg de kans om alle vernieuwende smaakcombinaties te proberen en ik moet zeggen, die vallen zeer in de smaak! Overigens blijft de aloude afhap-haring me nog steeds bekoren, zeker als Hollandse Nieuwe verveelt die me nooit. 

Het ultieme haring-event is bij Hilton

Haring-bij-de-staart zal ook wel nooit verdwijnen, maar de nieuwe hapjes die straks bij het Hilton haringevent te proeven zijn, zijn zeker de moeite waard. Zeker als je kunt vertoeven in de luxueuze sferen van het Hilton en haar terras. Het Hilton Amsterdam blijft natuurlijk iconisch, met haar rijke geschiedenis. Met de Half Moon Lounge, Garden Terrace en Roberto’s Italiaanse restaurant is het een favoriet van locals en toeristen. John Lennon en Yoko Ono voelden zich er ooit thuis en een prachtige suite herinnert nog steeds aan hun verblijf. Ik kijk alvast reikhalzend uit naar Hilton’s haringviering!

Hilton viert Hollandse nieuwe met exclusief haringfeest
Het terras van het Hilton (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Als je bij de gelukkigen hoort die uitgenodigd worden om bij het exclusieve gezelschap te horen die straks de Hollandse nieuwe komen vieren bij het Hilton: ga absoluut en grijp die haring bij de staart! Het wordt een haringevenement als nooit tevoren. Voor degenen die niet uitgenodigd worden: beter je best doen om te netwerken, wie weet lukt het je ooit! Of zou er dit jaar voor het eerst ook iets georganiseerd worden voor visliefhebbers die een kaartje willen kopen? Officieel weet ik niets, maar ik sluit het niet uit. Hou de kanalen van het Hilton in de gaten de komende tijd!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.