Alrik de Jong
Alrik de Jong Entertainment 8 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit heeft Links Rechts van Snollebollekes opgeleverd via Spotify

Links Rechts van Snollebollekes is hét EK 2024-nummer geworden. Niet alleen onder de Oranjemassa, maar ook Duitsers, Engelsen en anderstaligen doen mee. Dit hebben Rob Kemps en kornuiten tot nu toe verdiend met het nummer via Spotify.

Snollebollekes is een muzikaal project van cabaretier Rob Kemps en dj’s Jurjen Gofers en Maurice Huismans. Nou ja, muzikaal, ze hebben zich toegespitst op après-ski en carnavalsmuziek. En dat slaat aan bij het Nederlandse publiek.

Tijdens het EK 2024 zie je Kemps het nummer Links Rechts voor iedere wedstrijd performen vanaf een oranje dubbeldekker, waarop de complete schare fans van het Nederlands Elftal meebeweegt. Maar de schrijvers van het nummer, dat uit 2015 stamt, zijn toch echt Gofers en Huismans.

Hoe het met de verdeling van de rechten zit, weten we niet. Feit is dat Links Rechts, en dan hebben we het nog niet eens over de nieuwe Duitse versie, in totaal tientallen miljoenen keer is afgespeeld op Spotify. En sinds het EK 2024 in Duitsland zijn de luistercijfers natuurlijk in een stroomversnelling terecht gekomen.

Het is overigens niet de eerste keer dat Links Rechts van Snollebollekes viral gaat als lijflied in voetbalsferen. In 2017 kreeg de meezinger nationale en internationale bekendheid nadat supporters van NAC Breda tijdens de play-offs en de daaropvolgende promotie naar de Eredivisie op de tribunes feest vierden op het nummer. Dit werd diezelfde zomer overgenomen door de supporters van het Nederlands vrouwenvoetbalelftal, die tijdens het Ek 2017 hetzelfde deden.

De inkomsten via Spotify voor Rob Kemps en co

Maar zo populair als nu was Links Rechts nog nooit. Als je aan de Oranjemassa denkt tijdens het EK 2024, hoor je Snollebollekes er in je achterhoofd bij. Maar hoe zit het nou met de inkomsten, puur op basis van Spotify?

Welnu, op het moment van schrijven is het nummer Links Rechts in totaal 52.177.170 keer gestreamd. Spotify betaalt gemiddeld rond de 0,004 euro per stream. Voor 1 miljoen streams krijg je gemiddeld dus 4.000 euro. De meezinger van Snollebollekes heeft bij deze gage 208.709 euro opgeleverd. Dit zijn dus de totale inkomsten van alle Spotify-streams. Toch een leuk extraatje, al zal de hoofdmoot van Snollebollekes bestaan uit optredens.

En de Duitse versie tijdens het EK 2024?

Met Rob Kemps als drijvende commerci√ęle kracht heeft Snollebollekes ook een Duitse versie van Links Rechts uitgebracht tijdens het EK 2024. Dat nummer is op het moment van schrijven 667.751 afgespeeld op Spotify. Uitgaande van de gage van 0,004 cent per stream, is dit toch weer 2.671 euro extra in het laatje.

Check ook de Spotify-inkomsten van Europapa.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.