Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 7 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

LinkedIn neemt geniale maatregel tegen burn-outs onder personeel

Bijna alle 16.000 medewerkers van LinkedIn hebben deze week verplicht vakantie, zonder daarvoor vakantiedagen te hoeven inleveren. Dit zou het risico op burn-outs verminderen, zegt het bedrijf.

De één vindt thuiswerken heerlijk, de ander loopt na een heel jaar vanuit huis aan de slag gaan op z’n tandvlees. Steeds meer mensen bezwijken onder de stress die het thuiswerken met zich mee brengt. Ook LinkedIn merkte op dat het geestelijk welzijn van de werknemers achteruit is gegaan sinds het begin van de pandemie.

Omdat burn-outs op de loer lagen, is het bedrijf maatregelen gaan invoeren om dit te voorkomen. Eén daarvan is de verplichte vakantie deze week.

Bijna alle werknemers van LinkedIn vakantie

Op het kantoor van LinkedIn is deze week slechts een klein kernteam te vinden dat het bedrijf draaiende houdt. Zij mogen op een later moment een week uitkiezen waarop ze vrij zijn zonder dat het ze vakantiedagen kost.

LinkedIn kiest ervoor om bijna het gehele bedrijf tegelijkertijd vakantie te geven, zodat je niet wordt begroet door een lawine aan onbeantwoorde e-mails van je doorwerkende collega’s als je terugkomt. Je batterij opladen heeft natuurlijk geen zin als die meteen leeg wordt getrokken wanneer je weer aan de slag gaat.

Het idee voor de vrije week is ontstaan toen de meeste werknemers in december ook al een paar dagen vrij kregen. “Mensen kwamen opgewekt terug”, zegt het hoofd van HR, Teuila Hanson, tegen CNN. “Ze hadden het gevoel thuis eindelijk eens dingen te kunnen doen die niet uit werk bestonden, zoals boeken lezen of films kijken.”

Met deze vrije week wil LinkedIn niet alleen de batterij opladen, maar ook z’n dankbaarheid tonen aan de werknemers, die zich thuis net zo hard inzetten voor het bedrijf als op kantoor.

Bredere aanpak om burn-outs te voorkomen

Natuurlijk zijn burn-outs niet te voorkomen als je de werkstress niet ook bij de oorzaak aanpakt. Met alleen het bestrijden van de symptomen ben je er niet. De verplichte vrije dagen bovenop de vakantiedagen zijn dan ook onderdeel van een pakket aan regelingen die het risico op burn-outs moeten verkleinen.

Andere maatregelen zijn onder andere het invoeren van vergaderloze dagen en het geven van burn-out trainingen aan managers.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.