Martin de Coninck
Martin de Coninck Eten & Drinken 15 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

De beste Ierse whiskey’s om tijdens St. Patricks Day 2023 te drinken

St. Patrick’s Day 2023 staat voor de deur. Een prachtig excuus om de dorst te lessen en een Ierse whiskey te proeven. Vijf lekkere varianten op een rij, die je nop op tijd in huis kan halen.

Vrijdag 17 maart is weer het zover. Tijdens deze nationale Ierse feestdag, die internationaal wordt gevierd, herdenken de Ieren beschermheilige Saint Patrick. Een Ierse volkstraditie, waarbij de drank rijkelijk vloeit. Vooral whiskey, de godennectar waarvan de Ieren claimen uitvinder te zijn, gaat hard. Zeg dat maar niet tegen de Schotten.

Ierse whiskey’s om te proeven tijdens St. Patrick’s Day

In het Ierse dialect heeft Saint Patty’s Day de bijna onuitspreekbare naam Lá Fhéile Pádraig. Een ideaal moment om te genieten van een van deze heerlijke Ierse whiskey’s. Als je ze allemaal hebt geproefd, spreek je Lá Fhéile Pádraig vloeiend uit.

1. Red Breast 12 Years (40%)

Te beginnen met een iconische Single Pot Still-whiskey. Red Breast is een geweldig startpunt voor iedereen die de smaak van de gouden eeuw van Ierse whiskey wil ervaren. In deze 12 jaar oude drank proef je heel goed de destillaten die zijn gerijpt in de Oloroso-sherryvaten. Geniet van een mooie, diepe amberkleur en de kenmerkende complexe balans van kruiden, room, fruit en sherry.

2. Gledalough Double Barrel (42%)

Een single grain-whiskey gerijpt in bourbon- en sherryvaten. Deze toegankelijke en relatief voordelige Ierse whiskey is op vatsterkte gebracht met water uit de Wicklow Mountains in Ierland. Glendalough betekent letterlijk ‘vallei van twee meren’. Lichtzoet van smaak met tonen van honing, gember, vanille, chocolade, bruine suiker en een beetje peper. Ideale wegtikker tijdens St. Patrick’s Day.

3. The Sexton (40%)

Een Ierse whiskey met een stevig libido en een rijk karakter vol noten en marsepein. The Sexton is de best verkochte Single Malt Ierse whiskey in de Verenigde Staten en bestaat voor 100% uit Ierse gist. Na drievoudige destillatie rijpt deze whiskey op Oloroso-sherryvaten. Hierdoor ontstaan rijke, complexe smaken. Geniet van gedroogd fruit, lagen van honing, afgetopt met subtiele hints van noten.

4. Proper No. Twelve (40%)

MMA-vechter Connor McGregor heeft buiten de octagon ook een zachte kant. Deze heeft hij laten bottelen in Proper No. Twelve. Een unieke en bijzondere Ierse blend die op St. Patrick’s Day bij vele liefhebbers soepel naar binnen zal glijden. Ontdek een rijk karakter met hints van vanille, honingachtige zoetheid en getoast hout.

5. Teeling Small Batch (46%)

We sluiten de lijst af met een heerlijke Ierse whiskey die is gerijpt in Caribische rumvaten. Teeling Small Batch is het vlaggenschip van deze Ierse distilleerderij. Een heerlijke blend van malt-, mais-, en graanwhiskeys. Non-chill filtered, gerijpt in bourbonvaten om vervolgens nog heerlijk te badderen in rumvaten voor een vleugje zoetigheid. Toch is de Teeling Small Batch zeker niet té zoet, maar wel rijk aan zachte houttonen.

Fijne St. Patrick’s Day!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.