Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 11 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

LEGO’s Notre-Dame breekt record en troeft de echte af

LEGO heeft een recordbrekende set onthuld in de Architecture-reeks. Check de evoluerende minatuurversie van de Notre-Dame, precies op tijd voor de real deal weer open gaat.

Begin december wordt de Notre-Dame weer heropend, vijf jaar nadat de kathedraal in de fik vloog. Een prestatie van jewelste, als je bedenkt dat de bouw van het Franse icoon oorspronkelijk tweehonderd jaar duurde. Maar liefst duizend eiken moesten het veld ruimen om met de originele materialen alleen al de torenspits te kunnen herbouwen.

LEGO Architecture 21061 Notre-Dame de Paris

Dat kun jij sneller, en zonder hout. LEGO heeft namelijk een gloednieuwe Notre-Dame-set onthuld: LEGO Architecture 21061 Notre-Dame de Paris. Een doos met 4383 plastic steentjes, waarmee je een 33 centimeter hoge en 41 centimeter diepe miniatuurversie van het gebouw in elkaar kunt zetten. Met zoveel steentjes is het ook direct de grootste Architecture-set die het merk ooit heeft uitgebracht in de zestien jaar dat de lijn al bestaat. Daarmee wordt het zogenaamde Robie House na meer dan tien jaar van de troon gestoten.

Niet alleen de buitenkant van de Notre-Dame is met indrukwekkend veel details nagebootst. Je kunt zowel het dak als de torens van de kathedraal namelijk eraf halen, waardoor de binnenkant uitgebreid kan worden bewonderd. Gelukkig maar, want met authentieke zuilen, bogen, sculpturen en vensters gaat daar een hoop bouwtijd in zitten. Opvallend detail: LEGO meldt expliciet dat er geen religieuze details in de set verwerkt zijn. Dat je het maar even weet.

Bouwevolutie met fors prijskaartje

Ook tof: de designers van LEGO hebben met zorg de bouwstappen opgebouwd op een manier die gelijk loopt met de oorspronkelijke evolutie van de Notre-Dame, door de eeuwen heen. “We vonden het belangrijk dat LEGO-fans de architecturale evolutie van dit icoon tijdens de constructie kunnen beleven,” aldus Rok Žgalin Kobe, ontwerper bij LEGO.

Gelukkig duurt het miniatuur-equivalent van die lange reis iets korter, al moet je wel nog even geduld hebben voor je kunt beginnen met bouwen: LEGO Architecture 21061 Notre-Dame de Paris wordt vanaf 1 juni geleverd en is nu voor 229,99 euro te bestellen. Duurder dan een enkeltje naar Parijs met de Thalys.

Mona Lisa

Vind je dat toch net wat te gortig? Dan kun je ook in de Parijse sferen blijven en voor de gloednieuwe Mona Lisa-set van LEGO gaan. Ook mooi. Of check de trailer voor een nieuwe rampenfilm van Netflix, waarin Parijs geterroriseerd wordt door een haai. Ja, echt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.