Redactie
Redactie Kapsels & Baarden 16 feb 2017
Leestijd: 7 minuten

Tips voor krullend haar waar je écht iets aan hebt

Zoek eens naar tips voor herenkapsels voor mannen met krullend haar. Je vindt er legio. Maar één ding valt je als rasechte krullenbol waarschijnlijk óók op: de mannen die als voorbeelden dienen in de foto’s, hébben helemaal geen echte krullen. Een kleine slag of lichte bocht hier en daar, staat niet gelijk aan een echte krullenbos. Daarom: van de ene krullenbol tot de andere: advies voor mannen met krullend haar waar je écht iets aan hebt.

Normaal gesproken behandelen wij kapsels als Manners-redactie voor een algemeen publiek. Bijvoorbeeld bij de trends in de herenkapsels, of juist bij kapsels waarmee je ongevoelig blijft voor trends. Vandaag breng ik dit artikel op persoonlijke titel, omdat ik appelleer aan een smalle doelgroep: de mannen die – net zoals ik – échte krullen hebben. Want wij weten dat de tips voor krullend haar die je over vindt, vrij nutteloos zijn.

It takes one to know one

Iemand die zelf geen krullend haar heeft, kent de struggles niet. Zo iemand kan ook onmogelijk een “expert” zijn. Het is een beetje alsof ik, levensgenieter met welvaartsbuikje, tegen mijn collega Martyn, op en top afgetraind, ga verkondigen dat hij zijn deadlift niet goed uitvoert. Het is een beetje ongeloofwaardig. Ben ik dan dé krullenkenner van Nederland, simpelweg omdat ik krullen heb en bij Manners werk? Nee. Maar ik heb wel zeer veel verschillende kapsels gehad en veel tijd gestoken in het uitpluizen (no pun intended) van de juiste producten en technieken.

Bij de kapper

Mocht je nu nog denken: waar heeft die kerel het in godsnaam over? Krullen zijn toch niet zo moeilijk? Dan pareer ik je met deze stelling: als iedereen het behandelen van krullend haar zou begrijpen, waarom vragen negen van de tien kappers dan nog na een knipbeurt ‘of je er wat gel in wilt’. Iedere krullenkop weet: gel is zo’n beetje het enige dat je niét in krullen moet smeren. Dus.

Mijn belangrijkste advies voor de man die worstelt met zijn krullen, is: ga naar de juiste kapper. De meeste kappers zijn erg goed in het knippen van trendy kapsels. Dat is perfect, als je haar hebt dat hierbij past. Wie sterk krullend haar heeft, zal op andere dingen moeten letten. Zo werken sterke contrasten vaak niet: kort schoren zijkanten bijvoorbeeld, werken bij krullen meestal alleen als er een geleidelijke overloop is. Je draagt je haar niet omhoog, maar het valt er ook weer niet strak overheen (zoals bij een undercut). Een hard contrast is bij krullen ook echt een hard contrast. Dit kan voor onbalans zorgen. Ik heb ooit eens een trendy kapsel geprobeerd met opgeschoren zijkanten en langer haar bovenop. Ik zag eruit als een liefdesbaby van Bert van Sesamstraat en een ananas.

Laat je haar knippen door een kapper of barbier die ervaring heeft met krullen. Pro tip: vanuit dit standpunt is het echt niet “raar” om als blanke man bij een donkere kapper naar binnen te stappen. Een kapper die overwegend donkere mannen knipt, weet als geen ander hoe hij met kroeshaar of krullend haar om moet gaan. Maak gebruik van deze expertise.

Ik heb inmiddels twee kappers die mij perfect kunnen knippen. Mocht ik onverhoopt een keer een andere kapper krijgen, dan zorg ik er altijd voor dat mijn haar van tevoren gewassen is. Waarom? De kapper ziet dan mijn haar in zijn natuurlijke staat. Als jouw haar bij de kapper gewassen is en je vervolgens plaatsneemt in de kappersstoel, kijkt de kapper naar een natte, uitgezakte wirwar van haren.

Dit maakt het voor veel kappers moeilijk om in te schatten hoe jouw kapsel normaal oogt en hoe het geknipt dient te worden. Ik laat mijn haar bijvoorbeeld altijd ‘rond’ knippen, in een bolvorm. Als mijn haar nat is, hangt het naar beneden en is het moeilijker om die bol te visualiseren en aan de kapper uit te leggen wat je wilt.

Begrijpen wat je krullen doen

Krullend haar komt in veel verschillende vormen. Wil jij het beste uit jouw kapsel halen, zorg dan eerst dat je weet wat jouw krullen ‘doen’. De een heeft grote, grove krullen, terwijl de ander hele fijne, kleine krulletjes heeft. Bij de een krult het haar pas écht wanneer het langer wordt, bij de ander gaat het zelfs in korte vorm al alle kanten op. Sommige mannen krijgen hangende krullen, anderen – zoals ik – kweken al vrij snel een bol staande pluizenbos.

Zorg ervoor dat je weet wat de ‘aard’ van jouw krullen is. Daar ben je in no time achter: maak een dag of twee je haar niet nat en gebruik geen stylingproducten. Wat je dan ziet, is hoe je haar zich van nature gedraagt.

Het maximale uit krullend haar halen

Het fijne van krullend haar hebben, is dat je er een hoop kanten mee uit kunt. Krullend haar is zeer bewerkelijk en dat maakt een verscheidenheid van kapsels mogelijk. Laatst nog zei mijn zusje tegen mij: ‘het lijkt wel alsof je krullen kleiner zijn geworden‘. Dat zijn ze ook, maar tijdelijk (als ik wil), en daar heb ik zelf in een handomdraai voor gezorgd. Het is namelijk van maar twee zaken afhankelijk: water en je stylingproduct. Ik kan de ene dag jheri curls rocken, de andere dag m’n haar uitkammen tot een kleine afro en weer een dag later ten tone verschijnen met een coupe a la John Snow.

 

Het “geheim” van je styling

Zoals ik net schreef: of en hoe je gebruik maakt van stylingproducten, is bepalend voor jouw kapsel. Hieronder mijn tips voor het bereiken van verschillende kapsels met jouw krullen, er van uitgaande dat jij ook écht krullen hebt en niet slechts een slagje, zoals je in al die krullen-tips-artikelen leest.

Kleine, soepele krullen: voor kleine, soepele krullen is het juiste product zeer belangrijk. Je hebt een product nodig dat niet sterk fixeert (je krullen fixeren zichzelf immers prima) en niet hard wordt, maar wel body en wat glans geeft. Maak ‘s ochtends bij voorkeur je haar niet nat en style je kapsel wanneer je haar volledig droog is. Verdeel je haar eerst met droge handen, neem vervolgens een lik van je stylingproduct (voor dit kapsel is Palmer’s coconut formula uitermate geschikt) en verdeel dit goed en evenredig over je haar.

Kleine, gelikte krullen: de bovenstaande methode, maar dan op nat of vochtig haar. Breng jij een product als Palmer’s coconut formula aan op nat haar, dan zorgt dit voor iets meer volume en glans dan op droog haar. Omdat je haar zwaarder is, zal het eerst wat plat worden. Gebruik geen föhn, maar laat je haar rustig drogen en tease het wat als het eenmaal droog is: voila, kleine, gelikte en glimmende krullen waar alle vrouwen aan willen zitten. Pro tip: niet té veel styling product gebruiken, je wilt niet overkomen als een greaseball.

Fluffy, luchtige krullen: de voorbereiding van dit kapsel begint de avond van tevoren. Zorg ervoor dat je een eventueel styling product er goed hebt uitgeborsteld. Begin de dag met een douche en gebruik een conditioner, in mijn ogen essentieel voor dit kapsel. Een conditioner maakt je haar zacht, doorkambaar en luchtig. Droog je haar na het douchen. Je kunt later in het proces een föhn gebruiken, maar nog niet nu. Ga je direct je haar föhnen, dan zul je merken dat in combinatie met de gebruikte conditioner ervoor zorgt dat je krullen verminderen en je haar wat meer gaat pluizen.

Gebruik eerst een goede olie (Andrélon heeft een prima olie voor krullen, Gühl en Gliss Kuhr eveneens) en verdeel die over je krullen. Gebruik vloeibare olie voor dit kapsel en geen wax of andere producten met meer massa: je haar moet zo licht mogelijk zijn. Föhn je haar indien nodig helemaal droog en modelleer nog even met je vingers. Het resultaat zijn droge, fluffy krullen in een kapsel dat de hele dag door houdt. Last van een beetje wind gehad: een klein beetje water erdoor, hermodelleren en je bent weer good to go.

Afro: ik heb geen kroeshaar, dus ook van nature geen échte afro. Hoewel mijn krullen grover zijn dan de fijne krulletjes van echt kroeshaar, kan ik vrij gemakkelijk een fro creëren. Bijna iedere man met fijne krullen kan dit. Ook hierbij geldt dat je de avond van tevoren je haar goed moet uitkammen. Om een goede afro te maken, moet je haar wat stug zijn. Water en conditioner gaan hierbij niet helpen.

Neem de tijd om ‘s ochtends goed je haar uit te kammen. Heb je écht zeer fijne krullen, of daadwerkelijk kroeshaar, dan lukt dit prima met een afrokam, maar dan heb je mijn tips ook helemaal niet nodig. Heb je krullen die net tussen wat grover en kroes in zitten, zoals ik, dan wordt het resultaat met een afrokam vaak te frizzy. Gebruik een borstel met een mix van (kunstmatig) paardenhaar en plastic nopjes om je kapsel goed uit te kammen. Het wordt op die manier statisch en stug genoeg, maar blijft onder controle.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.