Redactie
Redactie Grooming 2 feb 2017

De haartrends en herenkapsels van 2017 uitgelegd

Het is een traditie aan het einde van elk jaar: trendwatchen en dan specifiek de haartrends en herenkapsels voor komend jaar. Na een aantal redelijk turbulente jaren lijken de haartrends van 2017 nauwelijks te gaan verschillen van 2016. Uiteraard vertellen wij je wel wat je vanuit het oogpunt van haarmode wel en niet moet doen.

Een korte terugblik op de mannenkapsels van vorig jaar

Hoe signaleren wij haartrends eigenlijk? Dat begint bij het eenvoudigweg analyseren van wat er bij ons binnenkomt. Dagelijks ontvangt onze redactie enkele tientallen tot honderden nieuws- en persberichten. Hoewel wij lang niet met alles aan de slag gaan, analyseren wij zoveel mogelijk van wat wij zien en daardoor ga je trends signaleren, ook op haargebied. Denk maar aan alle herenkapsels die voorbij komen in fashion shoots en lookbooks.

Shinen met het beste kapsel

Daarnaast staan wij constant in contact met barbiers. Deze heren weten natuurlijk als geen ander wat je als man wel en niet met je haar moet doen. Onze analyse van herenkapsels en haartrends van 2016 kwam mede tot stand dankzij de professionals van de New York Barbershop in Rotterdam.

Wat zijn de haartrends voor mannen in 2017?

Wij haalden het in de introductie al even aan: er lijkt weinig te gaan veranderen. Dat klinkt misschien wat saai, maar het is ook wel eens lekker om niet wéér radicaal van coupe te hoeven veranderen om er modieus bij te lopen. Neem nu alleen al de afgelopen twee jaar: van undercut tot overcomb, messy, langer en disheveled: het kwam allemaal voorbij. In de haartrends van 2017 zul je duidelijk zien welke kapsels de blijvers zijn en welke (tijdelijk) verdwijnen.

Natural blijft, maar is niet heilig

Een duidelijke trend in de herenkapsels was de afgelopen jaren de natuurlijke look. Vaak iets langer van model en weinig tot geen gebruik makend van styling producten. Deze haartrend zet zich in 2017 voort, zij het met enkele kanttekeningen.

Een natuurlijke look komt goed tot zijn recht wanneer je beschikt over een volle haardos. Heb jij uitdunnend haar of is jouw haar simpelweg niet zo dik, dan kun jij deze look beter vermijden. Dan maar niet meedoen aan een haartrend. Wat je wel kunt doen bij uitdunnend haar lees je hier.

Een natuurlijke look komt uitstekend tot zijn recht bij mannen met een slag of krul in het haar. Essentieel bij deze look is volume. Heb jij erg steil of sluik haar, dan kun je beter iets anders proberen. Ook altijd een winnaar in combinatie met deze haartrend: een goede baard.

Stylen mag dus weer in de herenkapsels van 2017

Natuurlijk ogende herenkapsels mogen dus nog steeds, maar styling van het kapsel komt weer iets prominenter naar voren dan vorig jaar. In de haartrends van afgelopen jaar speelde de disheveled look een prominente rol en ook deze vereist slechts een subtiele mate van toepassing van stylingproducten.

Een herenkapsel waar wij stiekem een beetje afscheid van aan het nemen waren, blijkt keihard terug te komen: de side part wordt ook in 2017 één van de populairste herenkapsels. Dit kapsel oogt misschien als een redelijk trendgevoelig kapsel, maar zijn veelzijdigheid zorgt ervoor dat je veel kunt blijven variëren. Bovendien vindt-ie zijn oorspong in de eerste helft van de vorige eeuw: een bewezen toper dus. Hoe draag je een side part anno 2017? Kijk maar eens naar Conor McGregor.

Het mooie is dat de Ier afgelopen jaar drie variaties van de asymmetrische side part liet zien: opgeschoren, middellang en bedekt. Hier binnen kun je ook variëren met de lengte bovenop. Een haartrend waar bijna elke man aan mee kan doen dus.

Zo’n kapsel mag natuurlijk ogen, maar ook best een beetje slick zijn. De invloeden van de jaren 20 en 30 komen terug in de haartrends en herenkapsels van 2017. Met name de wat korter gedragen kapsels mogen wat strakker worden gedragen. Denk Harvey Specter. Draag jij jouw haar iets langer, prefereer dan volume boven fixatie.

Een solide herenkapsel moet het veld ruimen

De buzzcut deed voorheen nooit mee aan haartrends voor mannen. Dit herenkapsel is van alle tijden en overleeft elke trend… Overleefde: want in 2017 lijkt de tondeuse toch echt een stapje naar de achtergrond te moeten zetten. We zien de buzzcut weinig tot niet terug in de trendkompassen zoals runways en lookbooks. De boodschap is duidelijk op het gebied van mannenkapsels komend jaar: heb je haar, laat het dan zien. Volume is het toverwoord.

Reageer op artikel:
De haartrends en herenkapsels van 2017 uitgelegd
Sluiten