Alrik de Jong
Alrik de Jong Crypto 7 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Kim Kardashian onder vuur wegens vermeende crypto-fraude

Zowel Amerikaanse als Britse financiële toezichthouders waarschuwen voor vermeende “crypto-fraude en oplichterij” door niemand minder dan Kim Kardashian. Dat meldt onder meer Financial Times.

Dat miljardairs als Tesla-CEO Elon Musk en Twitter-CEO Jack Dorsey een dubieus grote invloed hebben op Bitcoin en andere cryptocurrencies is onderhand wel bekend. Kim Kardashian hadden we hier niet zo snel verwacht. Haar aanpak is minder gericht, maar des te “gevaarlijker”. Met een potentieel bereik van 251 miljoen volgers, begrijp je dat partijen binnen de crypto-wereld als hyena’s om de socialite heen bewegen. Bij andere influencers gebeurt hetzelfde. Een ontwikkeling die zorgen baart.

Kim Kardashian verdacht van crypto-fraude

Bij EthereumMax, een token die volledig losstaat van Etheruem, hapte Kim Kardashian toe. Ze deelde de onderstaande post, vermoedelijk betaald, over de digitale munt. “Het is geen financieel advies, maar ik deel wat mijn vrienden net zeiden over de token”, zei ze over deze verkapte reclameboodschap.

kim kardashian, Ethereum Max Community, crypto, fraude
(Afbeelding: Kim Kardashian/Instagram Stories)

De Instagram Story van Kim Kardashian werd de financiële reclameboodschap met het grootste bereik ooit. Volgens de financiële toezichthouders is de digitale munt speculatief en heeft de socialite haar volgers verraden voor de commercie.

Influencers en partijen als EthereumMax

Charles Randell, voorzitter van de Financial Conduct Authority (FCA) en de Payment Systems Regulator (PSR), noemt de in juni geplaatste post van Kim Kardashian het toonbeeld van al dan niet bewuste crypto-fraude door beroemdheden.

“EthereumMax, niet te verwarren met het gevestigde Ethereum, is een token die wordt gemaakt door onbekende ontwikkelaars”, aldus Charles Randell afgelopen maandag in zijn speech tijdens het Cambridge International Symposium over economische misdaad en risico’s binnen de crypto-wereld. “De token is niet direct oplichterij, maar tijdens de post van Kim Kardashian was EthereumMax nog speculatief.”

‘Gevaarlijk spelletje’

In zijn speech wees hij op noodzakelijke behoedzaamheid en crypto-regelgeving. “Influencers worden routinematig betaald door oplichters. Via social media helpen ze hen nieuwe tokens te pompen en dumpen op basis van pure speculatie. Dat is een gevaarlijk spelletje, vooral met een potentieel van van 251 miljoen volgers.”

Charles Randell waarschuwt dat mensen die speculatieve tokens kopen zich er waarschijnlijk niet van bewust zijn dat ze nog niet zijn gereguleerd. “De crypto-hype die wordt gecreëerd door een goedkeuring van beroemdheden als Kim Kardashian, kan ook een krachtige angst om iets te missen oproepen. Of het nou oplichterij is of niet.”

Even iets anders. Wist je dat CBD nu officieel populairder is dan Kim Kardashian? Lees in dit artikel hoe en waarom.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.