Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 22 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Joker 2: Joaquin Phoenix pakt megasalaris voor gestoorde musical

Joker krijgt een vervolg, in de vorm van Joker 2: een ‘gestoorde liefdesmusical’. Warner Bros. moet echter flink de portemonnee trekken om Joaquin Phoenix aan boord te houden, zo blijkt nu.

We weten allemaal dat Joker een groot succesverhaal was. Dat was echter allesbehalve de verwachting. Sterker nog, Warner Bros. verwachtte dat de superheldenfilm volledig zou floppen.

Joker: een verassend megasucces

Dat Todd Phillips überhaupt het groene licht kreeg, is al een klein wonder. De hoge piefen van de filmstudio hadden zo weinig vertrouwen in het project, dat ze enkel ermee door wilden gaan als externe financiers ook de portemonnee zouden trekken.

Een beslissing waar ze nu enorme spijt van zullen hebben: Joker was een lucratief succesverhaal, met een gigantische bioscoopomzet. Een omzet die Warner Bros. helaas grotendeels aan anderen moest uitkeren. Diezelfde financiers hielden immers hun pet op voor hun deel van de deal.

Dom, zou je kunnen concluderen, maar dat is te makkelijk. Hoeveel peperdure films floppen er wel niet elk jaar? Precies, heel veel. Joker had net zo goed wel een flop kunnen zijn. Achteraf de juiste keuze maken is niet moeilijk. Vooraf wel.

Netflix is 1 miljoen abonnees kwijt (en dat is goed nieuws)

Joker 2 Salaris Joaquin Phoenix
Todd Phillips (links) en Joaquin Phoenix (Afbeelding: Vincenzo PINTO / AFP)

Joaquin Phoenix pakt megasalaris

Maar goed, door naar Joker 2. Want die film is al in ontwikkeling. Het betrouwbare Amerikaanse filmmagazine Variety is erachter gekomen hoeveel Joaquin Phoenix krijgt voor het terugkeren als de iconische DC-schurk.

Waar hij voor de eerste film 4.5 miljoen dollar kreeg uitgekeerd, wordt zijn salaris voor de tweede film zo goed als vervijfvoudigd. Er staat een zak geld met daarin 20 miljoen dollar klaar voor de 47-jarige acteur.

Warner Bros. zal de portemonnee graag willen trekken. Joker bracht meer dan 1 miljard dollar op in de bioscoop en leverde de filmstudio zelfs een Oscar op. Het budget van Joker? 70 miljoen dollar. Een leuke marge.

16 miljoen dollar extra ophoesten is dan relatief een schijntje. Wat dat betreft had regisseur Todd Phillips de betere deal. Hij kreeg een percentage van de winst, waardoor hij volgens goed ingelichte journalisten tot wel 70 miljoen dollar aan de film heeft verdiend.

Lady Gaga als Harley Quinn?

Helaas weten we naast deze bedragen erg weinig over Joker 2. Wel onthulde Phillips onlangs dat zijn script voor de film de titel Folie a Deux heeft. Oftewel, een “een staat van waanzin of waanvoorstelling die gedeeld wordt door meer dan één persoon.”

Dat kan nog best wel eens slaan op Harley Quinn. Hardnekkige geruchten wijzen er namelijk op dat Lady Gaga haar gaat spelen in de tweede Joker-film. Naar verluidt wordt de sequel een soort gestoord liefdesverhaal in musicalvorm.

Warner Bros. heeft nog geen releasedatum aangekondigd, dus voorlopig zullen we geduld moeten hebben. Phillips hoeft in ieder geval niet stil te zitten: de filmstudio wil volgens insiders ook Joker-achtige films voor andere iconische Batman-schurken. En als DC Marvel ergens in aftroeft, dan is dat het: de stripgigant heeft een rijke geschiedenis aan iconische schurken.

Variety

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.