Dennis Mons
Dennis Mons Gezondheid 22 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Johnny Depp-shotje moet je uit de problemen helpen in het café

Een Amerikaanse bar heeft een Johnny Depp-shotje op de kaart gezet. Je krijgt er alleen geen drankje voor, maar hulp.

Hoewel het klinkt alsof je in dit café een geinige cocktail krijgt met rum, à la Johnny Depp als Sparrow in The Pirates of the Caribbean, dient het een heel ander doel. Het shotje is een verkapte noodkreet voor het geval je je zorgen maakt over iets. Lezen jullie mee Nederlandse bars en discotheken?

Johnny Depp-shotje? Dan is er iets mis

Het shotje is namelijk bedoeld als signaal voor het personeel dat er iets mis is. Je bestelt een Johnny Deppje als je je bijvoorbeeld bedreigd voelt of bang bent voor mishandeling door mensen in de bar.

Johnny Depp mishandeling
Volgens het personeel wordt dit discreet opgelost. Enorm prettig. (Afbeelding: Reddit)

Op het mannentoilet van de bar hangt een poster met het Johnny Depp-shotje. Er zijn ook gradaties die het personeel op de hoogte brengen van de situatie. Bij een gewoon shotje word je door het personeel veilig naar buiten gebracht. Vraag om een shot met ijs, en ze bestellen een taxi voor je. Als je vraagt om een shot met ijs en limoen wordt direct de politie gebeld.

Geïnspireerd door Angel Shot

De naam van het shotje is natuurlijk een hint naar de rechtszaak tussen Johnny Depp en Amber Heard, die elkaar beiden beschuldigden van huiselijk geweld.

Maar het idee is geïnspireerd op de Angel Shot, dat gebaseerd is op ‘Ask for Angela’, een Amerikaanse hotline voor mensen die zijn aangerand of verkracht. Voor een flink aantal cafés in de Verenigde Staten is de Angel Shot het teken dat een dame hulp nodig heeft. Ook hiervoor geldt dat ‘met ijs’ begeleiding naar een taxi betekent, en dat bij ‘met limoen’ de politie gebeld moet worden.

johnny depp shotje, bar, cafe, mannen, problemen
Why fight when you can negotiate? (Afbeelding: Disney)

Het is dieptreurig dat dit soort maatregelen genomen moeten worden. Toch is het volkomen begrijpelijk. Sommigen van ons op de redactie hebben ook in een bar gewerkt en het is lastig om altijd te spotten of er iets gaande is (of zelfs gevaar dreigt). Als dan een Angel Shot of een Johnny Depp-shotje helpt om personeel van de situatie te verwittigen, is dat prettig om te weten, en kan er geholpen worden.

Maak mishandeling bespreekbaar en meld het

Mishandeling is een ernstige zaak. Als je met dit soort problemen kampt, schroom dan niet. Vertel het een goede vriend of vriendin of neem contact op met Veilig Thuis (telefoonnummer: 0800-2000).

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.