Alrik de Jong
Alrik de Jong Gezondheid 19 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Zo hou je jouw huis koel tijdens hitte: 7 maatregelen

Het is heel warm in Nederland, en dan slaan we met zijn allen op hol. In dit artikel vind je zeven maatregelen om je huis koel te houden tijdens een hittegolf. En daarmee hopelijk ook je hoofd.

Je huis koel houden is cruciaal als je de warme temperaturen tijdens een hittegolf wilt mijden. Als de hitte eenmaal in je huis zit, krijg je die er niet makkelijk weer uit. Vroeg beginnen met maatregelen, dus. Zo voorkom je dat het snikheet wordt in huis.

Sporten tijdens een hittegolf: 12 tips tegen uitdroging en oververhitting

Voordat de temperaturen oplopen, kun je in de morgen je zonneschermen omlaag doen of de gordijnen sluiten. Daardoor krijgen de zonnestralen geen kans om je huis op te warmen. Dit inkoppertje tipt Weeronline. Ook belangrijk: hou binnen de ramen en deuren gesloten als het buiten warm is. Het koelste moment van de dag is tijdens dit soort dagen pas ‘s nachts of in de vroege ochtend. Een goed moment om de ramen wel open te gooien, is dan ook pas tegen de nacht.

Je huis koel houden tijdens een hittegolf

Een onderschatte factor is de lucht in jouw huis. Zorg dat die droog blijft. Het voelt binnen namelijk warmer aan bij een hogere luchtvochtigheid. Dit kun je voorkomen door bijvoorbeeld de was buiten op te hangen, geen apparaten te gebruiken die veel warmte produceren en de afzuigkap aan te zetten tijdens het koken. Wij zeggen: sla het koken even over en ga buiten lekker barbecueën.

Mocht je dit artikel te laat lezen, is de hitte je huis al binnengedrongen en is het buiten weer afgekoeld zijn? Laat het dan flink doortochten. Dat doe je door tegen de nacht twee ramen open te zetten, laat Weeronline weten. Joh, verrassend. Wel een goede tip: zet voor het ene raam een ventilator en richt die naar buiten. Zo blaas je de warme lucht uit je huis en zuig je koele lucht via het andere raam naar binnen.

Bevroren flessen water voor de ventilator

Een andere tip tijdens een hittegolf is om een nat laken voor je open raam te hangen. Zo koelt de lucht die naar binnen komt af. Je kunt ook bevroren flessen water voor de ventilator zetten. Zo koelt het gelijk af in huis. Ook het juiste beddengoed is cruciaal in tijden van tropische hitte. Laat het polyester beddengoed liggen en kies voor een stof van satijn, linnen of katoen. Deze stoffen voelen frisser aan. Slaap alleen onder het overtrek.

De maatregelen tegen hitte in huis opgesomd

  1. Zonneschermen omlaag, gordijnen dicht
  2. Ramen en deuren
  3. Pas tegen de nacht je huis doortochten
  4. Lucht in huis droog houden
  5. Ventilator naar buiten gericht voor het raam tijdens doortochten
  6. Nat laken voor open raam hangen
  7. Bevroren flessen water voor een ventilator zetten

Lees ook waarom je tijdens een hittegolf nooit moet slapen met een ventilator in je slaapkamer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.