Stijn Kuster
Stijn Kuster Gezondheid 24 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Zoveel water moet je drinken tijdens warm zomerweer

Het is hartje zomer. De zon staat hoog aan de hemel en de temperaturen schieten plaatselijk af en toe boven de 30 graden. Tijd voor verkoeling in de vorm van een glas water. Maar hoeveel liter water moet je eigenlijk drinken?

Eerder zochten we uit hoeveel water je nodig hebt op een dag. Conclusie: 1,5 tot 2 liter vocht per dag is een goede richtlijn, maar niet voor iedereen genoeg. Hoeveel vocht je nodig hebt hangt af van je lichaamsgewicht, geslacht, beweging en natuurlijk hoeveel je zweet.

Meer zweten is meer drinken

Omdat je met warm weer waarschijnlijk meer zweet, ligt jouw vochtbehoefte op warme dagen waarschijnlijk hoger dan op een herfstachtige dag in oktober.

Feit of fabel: meer water drinken helpt je in de strijd tegen overgewicht

Het voedingscentrum stelt het volgende: “Als het warm zomerweer is, zweet je meer dan anders. Het is daarom belangrijk voldoende te drinken om uitdroging te voorkomen. Met warm weer doe je er goed aan om ten minste 2 liter water op een dag te drinken. Drink daarom elk uur een glas water en zorg dat je onderweg altijd een flesje water bij je hebt.” Je kunt uitgaan van een halve liter per dag extra. Dat is één flesje extra.

Kun je te veel water drinken?

Dat is dus een stuk meer dan het voedingscentrum normaal adviseert (1,5 tot 2 liter vocht per dag). Is er dan geen risico dat je te veel water drinkt?

afvallen, meer water drinken, onderzoek, wetenschap, feit of fabel
(Afbeelding: Unsplash)

Meer water drinken dan je nodig hebt, kan niet veel kwaad. Tenminste, als je niet extreem veel drinkt. Je nieren kunnen zo’n 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Drink je meer dan dat, dan kun je een watervergiftiging krijgen.

Bij ouderen werken de nieren doorgaans minder goed. Het voedingscentrum adviseert daarom 70-plussers om 1,7 liter per dag te drinken en meer dan 2 liter bij warm weer. Zoals altijd is dit een advies en kan het afwijken van je specifieke behoeftes. Heb je bijvoorbeeld urineproblemen of andere ziekten en twijfel je over hoeveel je moet drinken, raadpleeg altijd een arts of specialist.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.