Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 27 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Zo rijk is iedere wereldburger als je al het geld op aarde verdeelt

Stel we gaan voor een extremistische vorm van het marxisme en verdelen al het geld op deze wereld over alle wereldburgers. Hoeveel rijker of armer word jij dan?

Iedereen is even belangrijk, dus ook baby’s en kinderen gaan mee in deze rigoureuze verdeling van al het geld in de wereld. Maar ja, van welk geld ga je uit?

Verschillende vormen van geld

Er zijn verschillende vormen van geld. Kijk je naar alleen briefjes en munten, dan is het een stuk minder dan het totaal plus de abracadabra aan spaar-en bankrekeningen. Meestal wordt geld verdeeld in vier categorieën, van M0 tot en met M3.

M0: alle munten en briefjes op aarde

De categorie M0 is de optelsom van alle bankbiljetten en munten op de hele planeet, omgerekend naar één waarde. Op dit moment is dat 10,5 biljoen euro. Voor alle duidelijkheid: 1 biljoen is 1.000 miljard. Een getal met 12 nullen, dus. Dit is een van de twee bedragen die we straks verdelen onder alle wereldburgers. In theorie is dit fysiek mogelijk, al raden we je aan vroeg in de rij te gaan staan.

M1: alle munten en briefjes plus bank- en spaarrekeningen

De categorie M1 omvat al het fysieke geld in M0 plus tegoeden waar mensen snel bij kunnen. Denk daarbij aan je bankrekening of normale spaarrekening. Aangezien het gebruik van digitaal geld (via creditcards, pinpassen en smartphones) wereldwijd enorm toeneemt en daardoor het gebruik van fysiek contant geld afneemt, is het M1-bedrag bijna zeven keer zo groot als M0.

Het huidige M1-cijfer wordt geschat op 70,5 biljoen euro. Ook dit bedrag verdelen we straks onder jou en alle andere stervelingen op aarde.

M2: secundaire liquiditeitenmassa

M2 wordt ook wel de secundaire liquiditeitenmassa genoemd. Naast alle munten, briefjes en rekeningen waar je direct geld van af kunt halen, worden hierbij ook niet liquide rekeningen meegerekend, zoals deposito. Het gaat hierbij om bedragen die vaststaan voor een periode tot 2 jaar met een maximale grootte van 100.000 euro.

M3: brede geldhoeveelheid

In de laatste categorie wordt ook nog geld meegenomen dat voor een langere periode vaststaat.

Al het geld in de wereld verdeeld over alle wereldburgers

Als we al het geld in de wereld verdelen onder alle wereldburgers, op het moment van schrijven afgerond 8,1 miljard, kijken we eerst naar M0 (10,5 biljoen dollar). In dat geval zou ieder mens, handje contantje, 1.296 euro krijgen.

Maar we kunnen tegenwoordig ook geld overmaken, vrij simpel zelfs. Kijken we naar M2 (70,5 biljoen euro), al het direct besteedbare geld op aarde, dan is er 8.704 euro te verdelen onder iedere wereldburger. Dat voelt toch wel als heel erg weinig en onderstreept de oneerlijke verdeling van rijk en arm op aarde.

Om het in perspectief te zetten: check het gemiddelde spaartegoed van Nederlandse huishoudens.

MediumDyme

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.