Martyn de Jong
Martyn de Jong Human Interest 7 jul 2014
Leestijd: 5 minuten

Hoe om te gaan met een partner zonder zin

Elke man krijgt hem ten minste eens per leven te horen: ‘Ik heb vanavond geen zin’. Dat is natuurlijk prima, want iedereen vrouw kan wel eens haar dag niet hebben. Maar wat als dit veel vaker, of zelfs altijd het antwoord is? In dat geval is er waarschijnlijk iets aan de hand. Dit is absoluut niet het einde van de wereld of je relatie; maar het is wel prettig om hier iets aan te doen. Hier zijn een aantal suggesties om deze lastige momenten tot het minimum te beperken en je seksleven te redden.

Maak je aanbod verleidelijk

Na verloop van tijd is de seksuele spanning in je relatie wellicht minder dan in het begin. Hierdoor denk je als man misschien dat je niet meer je best hoeft te doen. Moeite doen voor romantiek verdwijnt en vragen als ‘Heb je zin?’, of ‘Zullen we?’ zijn plotseling je enige move geworden; dit zal uiteraard weinig effectief zijn. Probeer daarom niet al gapend het voorstel te opperen. Maar breng eerst het spreekwoordelijke vuurtje op gang met een beetje spanning en/of enthousiasme. Probeer hierbij echter wel jezelf te blijven en initieer het idee op de manier dat je het zelf ook spannend zou vinden. Vaak is een indirecte aanpak hierbij een leukere en effectieve manier dan de rechtstreekse benadering. Begin eens met een vraag als: ‘Heb je zin in een ontspannende massage?’  en van het één komt waarschijnlijk het ander.

Laat haar weten dat je haar sexy vindt

Vrouwen zijn gevoelig, ook (en misschien wel vooral) wanneer het aankomt op hun uiterlijk. Jij kijkt naar haar en barst uit elkaar van lust, maar misschien ziet zij haarzelf wel totaal anders. Misschien is ze een paar kilootjes aangekomen of is haar huid even niet zo gaaf: dergelijke zaken hebben zelden invloed op wat wij voor onze vrouw/vriendin voelen maar de kans is zeker aanwezig dat zij hierdoor niet lekker in haar vel zit en zich niet aantrekkelijk voelt. Laat haar weten dat je haar sexy vindt: dit verhoogt zeker de kans dat zij weer gaat genieten van de sex.

Zet vraagtekens bij de ‘nee’

Als je initiatief wordt afgewezen, is het handig om te kijken waarom dat gebeurde. Heel simpel: Als ze aangeeft geen zin te hebben, vraag dan wat haar reden is. Kijk dan of je de reden kunt oplossen, zonder defensief of betogend te worden. Wellicht dat de reden je blik zal openen voor dergelijke momenten in de toekomst, waardoor je deze situatie kunt voorkomen. Heeft ze stress op het werk? Of heb je haar teleurgesteld? Je hoeft niet alles te kunnen oplossen, maar laat haar in ieder geval uiten wat er gaande is en probeer haar weer op haar gemak te laten voelen. Hierdoor herstel je de connectie en open je weer de deuren naar intimiteit.

Beleef je teleurstelling

Je afgewezen voelen is nooit prettig, met name wanneer je zelf erg in de stemming bent. Probeer daarom niet te verbergen dat je het erg vindt; hierdoor zul je enkel meer gefrustreerd worden. Uit je emoties naar jezelf en haar toe. Doe dit niet op een zeurende toon, maar vertel simpelweg hoe erg je haar begeert. Hierdoor ziet zij hopelijk in wat je voor haar betekent en zal zij in de toekomst minder star zijn. Besef uiteraard wel dat afgewezen worden voor intimiteit, iets geheel anders is dan afgewezen worden als persoon.

Houd de context in gedachten

Schets voor jezelf de huidige situatie in het geval van een nee: Zegt ze bijvoorbeeld vaker nee sinds ze haar baan verloren heeft? Is haar libido anders sinds ze aan de pil is? Onze lust wordt namelijk flink beïnvloed door omstandigheden als stress, vermoeidheid, relatie- of gezondheidsproblemen. Hierdoor kun je rekening houden met wat er allemaal gaande is, zonder jezelf of haar hierop af te rekenen. Op deze manier kun je (samen) kijken naar manieren om te werken aan een leven dat meer geschikt is voor regelmatige intimiteit.

Maak zaken bespreekbaar

Zoek een goed en rustig moment uit om te bespreken wat er aan de hand is. Doe dit bij voorkeur niet op het moment dat het net heeft plaatsgevonden. Een open en eerlijk gesprek over wat er mis gaat of wat jij zo fijn vindt aan jullie intimiteit, kan wonderen verrichten. Vertel haar wat jij moeilijk vindt en vraag haar hoe zij het ziet. Een belangrijke vraag om in acht te nemen, is of de seks die jullie wel of niet hebben, daadwerkelijk voldoenend is voor beiden. Wanneer jullie slechte of saaie sekspartijen hebben, kan dat voor haar een goede reden zijn om niet zo veel zin te hebben. Check daarom regelmatig hoe jullie seksleven en relatie er voor staat en kijk wat jullie er aan kunnen doen om het beter te maken. Zo kun je bijvoorbeeld om feedback vragen, artikelen lezen, sekstherapie overwegen, of nieuwe dingen uitproberen. Opties genoeg!

De laatste optie

Soms moet je als man echter ook stilstaan bij hoe het gaat in je relatie. Een incidentele afwijzing hier en daar is niet zo erg, maar continu moeten dealen met teleurstelling is voor niemand goed. Het is en blijft lastig om alle juiste eigenschappen in één partner te vinden, dus wellicht moet je een overweging maken tussen wat jij belangrijk vindt. Veel stellen zijn nou eenmaal niet seksueel compatibel, waardoor het soms simpelweg gewoon niet werkt. Het klinkt wellicht wat raar om je relatie te verbreken om seks; toch is dit onder stellen één van de top-3 redenen om uit elkaar te gaan. Bijna ieder stel loopt op een gegeven moment tegen een seksueel probleem aan; dit hoort er gewoonweg bij. Het is echter wel belangrijk om te kijken of beide partijen de problemen willen/kunnen erkennen en oplossen. Wanneer jouw vriendin weigert om moeite te steken in de relatie of jullie seksleven, is het wellicht een goed idee om te kijken naar een andere vrouw om je leven mee te delen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.