Martyn de Jong
Martyn de Jong Kapsels & Baarden 16 feb 2016
Leestijd: 3 minuten

Hoe krijg ik een zachtere baard?

Een ruwe baard voelt niet prettig en kan (haast) een reden zijn om dat ding er volledig af te ratsen. Maar voordat je dat überhaupt overweegt, doe je er goed aan om eerst wat van deze tips uit te proberen. Indien je ze goed toepast, zal dit resulteren in een zachtere en mooier ogende baard.

 

Baardolie

Stap één op de weg naar zachtere baard is baardolie. Dit aromatische goedje wint alsmaar aan populariteit en mag zeker niet ontbreken in jouw badkamerkastje; of je nou een ruwe baard hebt of niet. Baardolie is zonder twijfel de meest effectieve manier om jouw baard te verzorgen. Het brengt glans, zachtheid en leven in jouw baard. Baardolie bestaat uit natuurlijke oliën die jouw baard en de huid eronder verzorgen. Zo voorkom je tegelijkertijd ook die vervelende rode bultjes en die hinderlijke baardroos.

 

Baardbalsem

Net als baardolie is baardbalsem ook een prima product om jouw baard tot een nieuw level van zachtheid te tillen. Na een aantal dagen gebruik, zul je al verschil merken en zal het aanbrengen steeds gemakkelijker gaan. Er zijn veel verschillende soorten baardbalsems te verkrijgen en toch zijn ze allemaal redelijk gelijk qua werking, dus voel je niet bezwaard om te beginnen bij de de budget variant.

 

Baardshampoo of conditioner

Tot slot kun je ook overwegen om baardshampoo of conditioner te gebruiken. Hiermee houd je de baard fris, fruitig en verzorgd. Je pakt met dit product namelijk de voordelen van olie en balsem in één. Toch is het juist erg geschikt als aanvulling op deze producten. Steeds meer mannen lijken het spul erg te waarderen, alleen al voor de voordelen op het gebied van hygiëne. Met name voor de iets langere baarden is het een zeer welkome aanvulling voor jouw doucherekje.

 

De perfecte routine voor een zachtere baard

Stap 1: Grondig wassen
 
Tijdens jouw ochtenddouchesessie was je jouw baard goed schoon (niet met shampoo maar met baardshampoo of reguliere conditioner) en dep je hem netjes droog.

Stap 2: Breng baardolie aan.

Beng de olie aan op een droge baard. Begin bij de wortels werk naar de puntjes toe.  Gebruik de bijgeleverde pipet om juiste een hoeveelheid druppels aan te brengen. Dit is afhankelijk van de lengte van jouw baard.

Glad – 1 maand baard: dagelijks 3 á 4 druppels
1 – 3 maanden baard: dagelijks 4 á 6 druppels
3 – 12 maanden baard: dagelijks 6 á 10 druppels
Meer dan 12 maanden baard: dagelijks 10 druppels.

Stap 3: Breng baardbasem aan (optioneel)

Je zou kunnen stoppen bij alleen de baardolie, maar als je het écht zacht wilt hebben, rock je bij voorkeur de combinatie. Wrijf het goedje ongeveer 20 seconden warm in je handen tot er een klontervrije substantie ontstaat en verdeel dit over jouw baard.

Stap 4: Kammen of bostelen

De laatste stap en tevens finishing touch is het borstelen of kammen van de baard. Hiermee breng je het in model en draag je ook bij aan de zachtheid en verzorging. Tevens modelleer je de haren in de juiste richting. Gebruik hiervoor echter alleen een speciale baardkam of baardborstel anders zal het je pijn en beschadigingen opleveren.

 

Verwacht niet meteen het eindresultaat te zien. Naarmate je deze producten langer gebruikt, des te meer je het verschil in zachtheid zult zien en merken. Een baard kost tenslotte tijd om te groeien, maar ook om te onderhouden. Maar met een beetje geduld krijg je er een hoop moois voor terug

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.