Pim Jansen
Pim Jansen Human Interest 2 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Het ideale leeftijdsverschil in een relatie volgens de wetenschap

Wat is het ideale leeftijdsverschil in een relatie? Goede vraag, waar onderzoekers het antwoord op gevonden denken te hebben. Mocht je ten einde raad zijn, dan kun je hier misschien rekening mee houden op Tinder.

Het onderzoek naar leeftijdsverschil binnen een relatie is uitgevoerd door de Emory Universiteit in de Verenigde Staten. De studie is gepubliceerd in wetenschapstijdschrift Social Science Research Network.

Het ideale leeftijdsverschil in een relatie

Om je verwachtingspatroon een beetje te temperen: de conclusie is vrij saai. Hopelijk geldt dit niet voor je relatie, hoe oud je partner ook is.

Dezelfde leeftijd of 1 jaar verschil

Volgens het onderzoek hebben liefdeskoppels met een leeftijdsverschil van 1 jaar 3 procent meer kans dat hun huwelijk eindigt in een scheiding dan koppels die even oud zijn. Een aanname van de onderzoekers is dat heteroseksuele mannen eerder zijn aangetrokken tot jongere vrouwen, maar uiteindelijk sneller contact zoeken met een vrouw van hun eigen leeftijd.

5 jaar leeftijdsverschil

Een verschil van vijf jaar in een relatie wordt over het algemeen niet beschouwd als een groot leeftijdsverschil. Maar volgens het onderzoek van de Emory Universiteit hebben deze liefdeskoppels 18 procent meer kans om te eindigen in een scheiding dan paren die dezelfde leeftijd hebben. Toch maar even de instellingen aanpassen op Tinder?

10 jaar leeftijdsverschil

Volgens het onderzoek is tien jaar een beetje too much. Liefdeskoppels met een relatie waar tien jaar verschil tussen beide partners zit, hebben volgens de studie namelijk 39 procent kans op het niet slagen van een huwelijk. Geen paniek als jij en je partner ook tien jaar schelen. Er is meer dan wetenschap als het om liefde gaat.

20 jaar leeftijdsverschil

Dit komt waarschijnlijk niet als een verrassing, maar volgens het eerdergenoemde onderzoek is er bij stellen met een leeftijdsverschil van 20 jaar 95 procent kans op een gefaalde relatie.

De helft van jouw leeftijd plus zeven

Volgens psycholoog Theresa DiDonato houden mannen zich meestal aan de oude regel dat je partner minimaal de helft van jouw leeftijd moet zijn plus zeven jaar, en niet jonger. In haar studie uit 2001 is gebleken dat mannen deze regel meestal wel aanhouden, terwijl vrouwen liever een relatie hebben met een man die ouder is.

Jongere partner maakt (tijdelijk) gelukkig

In een wetenschappelijk artikel dat is gepubliceerd in de Journal of Popular Economics wordt geconcludeerd dat mensen die trouwen met een jongere partner gelukkig zijn, maar dat zij niet altijd gelukkig blijven, vooral als het leeftijdsverschil te groot is.

Conclusie: (ongeveer) even oud is het best

De conclusie is saai. Als je voor zekerheid gaat, kun je het best een partner zoeken die ongeveer even oud is. Wat dat betreft onderstrepen Pete Davidson (28) en Kim Kardashian (41) het onderzoek.

Toch aan het mijmeren over je relatie? Check deze zeven manieren om meer uit jullie seksleven te halen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.