Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 1 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

HBO Max onthult ‘het nieuwe Game of Thrones’ met Paradise Lost

Ondanks dat de serie afliep met een sisser, hield Game of Thrones bijna de hele wereld in zijn greep. Heeft HBO Max met de aankondiging van het nieuwe Paradise Lost nu een soortgelijk succesrecept bekokstoofd?

De Amazone-wereld van Wonder Woman leent zich in ieder geval perfect voor politieke steekspellen die doorspekt zijn met fantasy-elementen. Maar voor je gewag maakt van het feit dat de supervrouw nou niet meteen de populairste held(in) is: de serie vindt plaats lang voor de geboorte van Diana Prince, toen er zelfs nog mannen woonden.

Als nieuwe chef van DC Studios – de grote concurrent van Marvel – liet James Gunn voor het eerst in zijn keuken kijken over de toekomst van het minder populaire superhelden-universum. “Er komt een nieuwe TV-serie aan genaamd Paradise Lost over ‘Paradise Island’, ook wel Themyscira genoemd”, vertelt hij in de aankondiging hierboven. “Het is net Westeros in Game of Thrones, maar dan met alle inwoners uit de geboorteplaats van Wonder Woman.”

Paradise Lost: Game of Thrones achterna?

In een interview met Comicbook besteedde James Gunn iets meer tijd aan het beschrijven van de nieuwe fantasy-reeks, en waarom de geschiedenis van Themyscira zo boeiend is.

“Het is een Game of Thrones-achtig verhaal over de sfeer van Paradise Island, heimat van de Amazones en geboorteplaats van Wonder Woman. En daar horen ook het duistere drama en de politieke intriges bij die zich achter de schermen afspelen van een maatschappij met alleen maar vrouwen. Het is een origin story. Hoe is deze samenleving ontstaan? Hoe werkt hun politiek en wat zijn de regels? Wie zijn de leiders en met welke machtsspelletjes proberen ze de top te bereiken?” Momenteel is het niet bekend welke creatievelingen hun talenten zullen verlenen aan de HBO Max-serie, noch wanneer Paradise Lost op het streamingplatform zal verschijnen.

John Milton versus William Shakespeare

Doet de titel van het nagelnieuwe paradepaardje van HBO een belletje rinkelen? De serie draagt inderdaad dezelfde naam als het epische bijbelgedicht van John Milton uit de 17e eeuw. Niet per toeval. De originele Paradise Lost vertelt het verhaal van Satan die een opstand ontketent tegen God en daardoor uit de hemel wordt verbannen. Als wraak besluit hij Adam en Eva rond de vinger te winden.

Denk maar niet dat het een saai en klassiek bijbelverhaal is. Satan is een begenadigde redenaar die met mentale spelletjes Adam, Eva en de meest gelovige engelen om de tuin leidt. Bovendien zijn er in Paradise Lost genoeg parallellen te vinden met het Themyscira van de toekomstige HBO Max-serie. Net als de hemel en de tuin van Eden in het gedicht, is het Amazone-eiland een paradijs die door interne politieke machtsverhoudingen uiteen wordt gescheurd.

Overigens haalde ook Game of Thrones de mosterd uit de Engelse literatuur. De oorlog in Westeros is losjes gebaseerd op de War of the Roses, de Engelse burgeroorlog uit de 15e eeuw waaraan William Shakespeare een groot deel van zijn oeuvre heeft gewijd. Enkele verhaallijnen uit The Song of Ice & Fire van George R.R. Martin lijken wel rechtstreeks gekopieerd van de generatiegenoot van John Milton.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.