Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 21 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Meest populaire Harvard-cursus nu gratis online te doen

Heb je er altijd al van gedroomd om lessen bij Harvard te volgen? Maar wil je niet bijna 60.000 euro ophoesten om echt een jaar aan de legendarische universiteit te studeren? Dan heb je geluk: Harvard’s meest populaire cursus CS50 is gratis online te doen.

Het gaat om CS50x, het digitale broertje van Harvard’s real-life klas CS50. Bijna 3 miljoen mensen hebben deze inleidende cursus over computer science gedaan, waaronder de CEO van YouTube. Waarom is deze cursus zo populair? En waar kun je ‘m volgen?

CS50: de populairste cursus van Harvard

Zoals we net al even verklapten is CS50 een cursus waar je alle basisprincipes van computerscience leert. Onder meer algoritmen, sofware-engineering en webontwikkeling komen aan bod. Maar het zijn niet de onderwerpen die de cursus zo beroemd en populair hebben gemaakt.

Dat is namelijk Harvard-professor David Malan, die een unieke stijl van leidinggeven heeft. Door zijn passie en enthousiasme is het moeilijk om zelf níet enthousiast te worden van computer science. In de video hieronder zie je wat we hiermee bedoelen:

CS50 begon in 1989 als een exclusieve cursus die je op de campus moest volgen en waar maar 200 studenten per jaar werden toegelaten. Onder anderen Mark Zuckerberg en de vroegere Microsoft-CEO Steve Ballmer hebben gastcolleges gegeven in het verleden.

In de wondere wereld van het internet kun jij nu ook in Nederland de meest populaire cursus van Harvard volgen. Dankzij de ‘office hours’ van maandag tot en met donderdag en het forum waar je toegang tot krijgt, is de digitale ervaring tegenwoordig minstens zo goed als de real deal, aldus Robert Bowden. Hij is onderdeel van de technische staf.

Gratis online te volgen

En dat voor helemaal noppes. Dat lees je goed: je volgt CS50 gratis op edX. Alleen als je er een officieel certificaat voor wil, kost dat je 167 euro. Dat is ook echt serieus het overwegen waard, want zo’n geverifieerd certificaat van Harvard staat goed op je CV. Bovendien is het een goede motivator om de cursus echt af te maken.

Ben je nog helemaal nieuw in de wereld van Python en HTML? Geen zorgen, CS50 is zo opgezet dat mensen met en zonder ervaring in computerscience de cursus succesvol kunnen afronden. “Waar het uiteindelijk om draait in deze klas is niet waar je staat ten opzichte van je klasgenoten, maar waar je uiteindelijk in week 12 staat ten opzichte van jezelf in week 0”, aldus Harvard-professor David Malan.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.