Coen Grutters
Coen Grutters Huizenmarkt 6 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Groots wonen voor verrassend weinig geld in dit mooie Funda-huis

Altijd al groots willen wonen? Dit is je kans. In het plaatsje Kolham staat voor weinig geld dit schitterende Funda-huis te koop dat zeeën aan ruimte biedt.

Goede kans dat jij net als wij Kolham even moet googelen. Het is een dorpje in Groningen met nog geen 2.000 inwoners. Aan de Hoofdweg staat nu een enorme, vrijstaande woning uit 1899 te koop voor het relatief zachte prijsje van 375.000 euro. Fors minder dan de gemiddelde huizenprijs, die nog altijd meer dan vier ton bedraagt.

Funda-huis met grote tuin

Allereerst over de woning zelf: die biedt 348 vierkante meter aan woonoppervlak op een perceel van maar liefst 999 vierkante meter. In de gigantische achtertuin vind je onder meer een overkapping, tuinhuisje en garage. Het kan overigens geen kwaad om een keer met de snoeischaar een ommetje te maken door de ietwat verwilderde tuin.

Ook het huis zelf kan nog wel wat liefde gebruiken. De aanbieder omschrijft het in de Funda-advertentie als ‘een woning met karakter en veel ruimte die ideaal is voor mensen met twee rechterhanden en liefde voor karakter’. Dat is makelaarstaal voor: het is een klushuis.

Onbedoelde industriële uitstraling

Als je de foto’s van het interieur ziet, snap je dat er inderdaad nog het een en ander aan moet gebeuren. Hoewel de industrial look helemaal in is, heeft de woonkamer (met knusse kachel) nu een wel héél industriële uitstraling. Ook in de rest van het Funda-huis is aan werk geen gebrek.

Dat betekent overigens niet dat er nog niets gebeurd is. “De woning is in 2020 beoordeeld voor het energielabel met label F. Na deze beoordeling heeft de huidige eigenaar meerdere voorzieningen aangebracht voor verduurzaming, zoals zonnepanelen, zonneboiler, geluidswerende beglazing en gevel isolatie.” Bij de advertentie staat op dit moment echter nog steeds een energielabel F.

Alternatief te koop

Toch is dit niet het grootste probleem. Wie de advertentietekst helemaal doorleest, komt dit zinnetje tegen: “Er is melding gedaan van aardbevingschade, dit rapport loopt nog en zal worden overgedragen aan de koper.” Er gaat niets boven Groningen, niet waar? Nou ja, misschien wel een Funda-huis in een aardbevingvrij gebied. Misschien is dit goedkope, vrijstaande huisje aan de andere kant van het land een betere optie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.