Alrik de Jong
Alrik de Jong Design 19 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze fiets kun je gratis downloaden en zelf in elkaar zetten

De Spaanse ontwerpstudio Arquimaña heeft een duurzame fiets ontwikkeld, die door iedereen gratis is te downloaden en bouwen. Maak kennis met de Openbike.

Een elektrische fiets is gemakkelijk, maar al die geproduceerde accu’s zijn natuurlijk een ramp voor het milieu. Jongeren fietsen erop naar school, luie volwassenen naar werk en zo kunnen we nog even doorgaan. Je zou bijna vergeten dat een e-bike ooit bedoeld was voor ouderen en mensen met een lichamelijke beperking. Goed, tijd voor een echte fiets, die bovendien duurzaam is.

Fiets gratis downloaden en in elkaar zetten

De Openbike is volgens Arquimaña bedoeld voor iedereen, ongeacht leeftijd of wat dan ook. De fiets bevat opbergrekken om goederen te vervoeren en maakt gebruik van een eenvoudige constructie van algemeen verkrijgbare materialen.

Om de fiets te fabriceren, kun je de tekeningen downloaden van een speciale website die is ontworpen door Happyending Studio. Je kunt de tekeningen vervolgens meenemen naar een lokale digitale fabricagewerkplaats. De carrosserie van de Openbike bestaat uit lokaal beschikbaar multiplex. Elementen als het zadel, de voornaaf en handgrepen kun je 3D-printen. Maar deze onderdelen kunnen tevens worden gerecycled van oude fietsen. En hetzelfde geldt voor de wielen.

Openbike van Arquimaña zelf aanpassen

Op de website waar je de gratis de fiets kunt downloaden, zie je verschillende modellen. Maar de fabricagebestanden van de Openbike van Arquimaña zijn gelicentieerd onder creative commons 4.0. Daardoor kunnen de ontwerpen door iedereen over de hele wereld worden verbeterd, aangepast, vervaardigd en opnieuw gedeeld. Zo wil de ontwerpstudio mensen aanmoedigen om bewuster met lokale hulpbronnen om te gaan en minder dingen te laten versturen.

arquimaña, openbike, gratis fiets, downloaden, bouwen
Arquimaña
arquimaña, openbike, gratis fiets, downloaden, bouwen
Arquimaña

“Openbike is een manifest over duurzame stedenbouw, stadsvervoer, gedistribueerde productie, gedeelde kennis, de gemeenschap en het verantwoord gebruik van hulpbronnen. Dit materialiseert zich in het ontwerp van een niet-vervuilend vervoersmiddel voor in stad”, aldus Arquimaña in een statement. Lees en bekijk hier meer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.