Alrik de Jong
Alrik de Jong Investeren & Beleggen 21 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Vergeet Bitcoin: goud bereikt recordprijs en is niet volatiel

Goud is nog altijd een van de bete investeringen. Waar Bitcoin volatiel is als de pest, is de goudprijs daarbij vergeleken zo stabiel als een rots. En er is weer eens een record.

Vorig jaar interviewden we edelmetaal-specialist Bart Brands over investeren in goud. Over de invloed van een crisis op de goudprijs en de vergelijking met crypto als Bitcoin. “The king of money and the money of kings“, om maar eens een oneliner van hem te noemen. Zijn verhaal sluit aan bij de ontwikkeling van nu.

Goudprijs breekt record

De goudprijs is voor het eerst gestegen naar meer dan 2200 dollar per troy ounce (31,1 gram). Dat komt deels door de verwachting van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve dat de rente dit jaar in drie stappen omlaag kan gaan.

De prijs van goud steeg op de metaalmarkt in Singapore tot wel 2220,89 dollar per troy ounce. Dat is omgerekend bijna 2031 euro. De laatste keer dat goud een recordprijs bereikte was begin deze maand. Toen steeg de waarde van het edelmetaal tot 2141,79 dollar.

Op de financiële markten wordt al langer gehoopt dat de rente in de Verenigde Staten dit jaar verlaagd zal worden. Speculaties over renteverlagingen verzwakken namelijk de dollar en daardoor wordt goud goedkoper voor handelaren met andere valuta’s. De vraag naar het edelmetaal stijgt om die reden en dat duwt de prijs omhoog. In tegenstelling tot Bitcoin hoef je niet bang te zijn voor een plotselinge val in de koers

Internationale onrust en rente in VS

Fed-voorzitter Jerome Powell zei bij het rentebesluit dat de inflatie in de VS nog steeds te hoog is om de rente te verlagen. Hij noemde het wel “waarschijnlijk” dat de rentes dit jaar omlaag kunnen. Onderzoeker Chris Weston van Pepperstone Group ziet dit als “groen licht voor goudhandelaren om terug te komen”.

Internationale onrust zorgt er ook voor dat de vraag naar goud en de prijs is gestegen. Door de oorlog in Oekraïne en de strijd tussen Israël en Hamas zoeken beleggers naar investeringen die worden gezien als veilig, zoals goud. Bitcoin is het tegenovergestelde, al verschillen daarover de meningen

Ook aankopen door de Chinese centrale bank en mensen in dat land hebben de prijs gestuwd. Op die manier wilden mensen in China zichzelf beschermen tegen de financiële problemen in de vastgoedsector in dat land en verliezen op de aandelenmarkt.

Niet alleen de goudprijs is de laatste tijd gestegen. De waarde van zilver, platina en palladium liggen ook hoger dan woensdag.

Bitcoin en goud in je belastingaangifte 2023

Of je nou een voorraad goud of Bitcoin hebt, je ontkomt er niet aan deze op te geven in je belastingaangifte 2023.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.